Οι Τούρκοι Τζέιμς Μποντ “έσπασαν” κώδικα που χρησιμοποιούσαν μόλις 40.000 Γκιουλενιστές




Μηχανισμό μέσω του οποίου 40 χιλιάδες μέλη του κινήματος Γκιουλέν επικοινωνούσαν μεταξύ τους πριν την απόπειρα πραξικοπήματος αποκωδικοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Οι πηγές ασφαλείας ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ήταν μια εργασία μακρόχρονη και κατάφεραν να εξακριβώσουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς, τους αριθμούς ταυτότητάς τους. Αυτές οι πληροφορίες μεταβιβάστηκαν στο Αρχηγείο του στρατού και την αστυνομική ασφάλεια επισημαίνοντας πως όταν είχαν διαπιστώσει ότι έγινε αποκωδικοποίηση της απόπειράς τους, ενδεχομένως να αποφάσισαν να δράσουν νωρίτερα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το μηχανισμό αυτό τον χρησιμοποιούσαν μόνο μέλη της κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν και επομένως τα 40 χιλιάδες άτομα ήταν όλα μέλη της κοινότητα Γκιουλέν.

Ανάμεσά τους είναι άτομα με σημαντικές θέσεις στο στρατό, ακαδημαϊκοί, αστυνομικοί, εισαγγελείς, δικαστές και άλλοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τρεις μέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, στις 12 Ιουλίου είχε διαπιστωθεί ότι 600 αξιωματικοί είχαν σχέση με την παράλληλη δομή και μεταβιβάστηκε αυτό στο γενικό επιτελείο. Στόχος ήταν στην επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατού τον Αύγουστο να μετακινηθούν.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: