Η Πορτογαλία “βασίλισσα” της Ευρώπης στο ποδόσφαιρο: Νίκησε 1-0 την Γαλλία στον τελικό




Η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού ούτε ο τραυματισμός και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της μόλις στο 25ο λεπτό στάθηκε ικανός να λυγίσει το αδάμαστο πνεύμα που έχει εμφυσήσει στο ιβηρικό συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «τρικολόρ» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Στο 10΄ ο Γκριεζμάν με ωραία κεφαλιά υποχρέωσε τον Πατρίσιο σε εντυπωσιακή επέμβαση, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του τελικού.
Μεγάλη ατυχία για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την Πορτογαλία, καθώς ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης αποχωρεί στο 25΄ λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Ο Κουαρέσμα παίρνει την θέση του.

Νέα μεγάλη ευκαιρία για τη Γαλλία με δυνατό σουτ του Σισοκό που απέκρουσε ο Πατρίσιο στο 34΄.

Στο 38΄ η Πορτογαλία που προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της αποχώρησης του Ρονάλντο έφτασε με αξιώσεις στα καρέ του Λιορίς, αλλά ο Νάνι με τον Σίλβα δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τη Γαλλία.

Ο Ντεσάμπ θέλοντας να φρεσκάρει μπροστά την ομάδα του στο δεύτερο ημίχρονο πέρασε στο 58΄ τον Κομάν αντί του Παγέ που δεν τα πήγε καλά στον τελικό. Ο νεοεισερχόμενος Κομάν ήταν ο δημιουργός της πρώτης μεγάλης ευκαιρίας του 2ου ημιχρόνου, καθώς από δική του εξαιρετική σέντρα ο Γκριεζμάν στο 66΄ από πολύ κοντά και ανενόχλητος έστειλε τη μπάλα με κεφαλιά ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πατρίσιο.
Και ο Σάντος προχώρησε σε αλλαγή τακτικής, στο 66΄ βγάζοντας τον Σίλβα που τον αντικατέστησε ο Μουτίνιο.

Η Γαλλία έφτασε στο 75΄ μια ανάσα από το γκολ, όμως και πάλι ο Πατρίσιο με υπερένταση αποσοβεί τον κίνδυνο από σουτ του Ζιρού.
Και όποιος πίστεψε ότι η Πορτογαλία θα κλεινόταν πίσω παθητικά, διαψεύστηκε στο 80΄ όταν με άψογα αντανακλαστικά ο Λιορίς έδιωξε ανάποδο ψαλίδι του Κουαρέσμα.

Νέα μεγάλη ευκαιρία για τους «τρικολόρ» στο 83΄ με απίθανο σουτ του δραστήριου Σισοκό που έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία της πορτογαλικής εστίας, αλλά ο Πατρίσιο έχει κατεβάσει «ρολά» και έδιωξε σωτήρια για την Πορτογαλία.

Απίστευτη φάση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων για τη Γαλλία, όταν από πολύ κοντά ο Ζινιάκ αφού απέφυγε με έξοχη προσποίηση τον Πέπε σούταρε αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Πατρίσιο.

Eder (2-L) of Portugal celebrates after scoring the 1-0 goal during the UEFA EURO 2016 Final match between Portugal and France at Stade de France in Saint-Denis, France, 10 July 2016. EPA, IAN LANGSDON EDITORIAL USE ONLY
Eder (2-L) of Portugal celebrates after scoring the 1-0 goal during the UEFA EURO 2016 Final match between Portugal and France at Stade de France in Saint-Denis, France, 10 July 2016. EPA, IAN LANGSDON EDITORIAL USE ONLY

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης η Πορτογαλία έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, όμως στο 104΄ ο Έντερ δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα μετά από εκτέλεση κόρνερ.
Η Πορτογαλία στο 108΄ άγγιξε το γκολ, όμως η μπάλα από την εκτέλεση φάουλ του Γκερέϊρο σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρ του Λιορίς.
Όμως ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει ο Γκερέϊρο το έκανε ο Έντερ στο 109΄! Τρομερό σουτ του Πορτογάλου άσου έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Λιορίς (1-0) !!!

Oι ενδεκάδες των δύο φιναλίστ

Πορτογαλία: Πατρίσιο, Πέπε, Φοντέ, Γκερέϊρο, Ρονάλντο(25΄Κουαρέσμα), Ζοάο Μάριο, Καρβάλιο, Ρενάτο Σάντσες, Νάνι, Σέντριτς, Σίλβα (66΄ Μουτίνιο).

Γαλλία: Λιορίς, Εβρά, Γκριεζμάν, Παγέ (58΄ Κομάν), Ζιρού, Ματουϊντί, Πογκμπά, Σισοκό, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί

Μπέιλ: “Είναι τρομερό να βλέπεις τον Ρονάλντο έτσι…”

Επρεπε να είναι η αγώνας του. Όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο τραυματίστηκε και αποχώρησε κλαίγοντας  από τον αγωνιστικό χώρο του «Σεντ Ντενί», χτυπημένος στο γόνατο. Στην θέση του πέρασε ο Κουαρέσμα.

Από τους πρώτους που έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν  ο συμπαίκτης του στην Ρεάλ Γκάρεθι Μπέιλ.«Είναι τρομερό να βλέπεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο έτσι. Ελπίζω να μην έχει πάθει κάτι σοβαρό,» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ουαλός επιθετικός.

Μέχρι τον τελικό ο Ρονάλντο, μαζί με τον τερματοφύλακα της Πορτογαλίας , Πατρίσιο είχαν παίξει τα περισσότερα λεπτά (600) από κάθε άλλο παίτκη σε αυτή την διοργάνωση. Ο Ρονάλντο, έφτασε τα 9 γκολ σε τελικές φάσεις Euro, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί. Ο 31χρονος επιθετικός έχει επίσης τα περισσότερα παιχνίδια σε τελική φάση (21) και είναι επίσης ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της  διοργάνωσης που έχει σκοράρει σε τέσσερα τουρνουά (2004, 2008, 2012 και 2016).

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERT.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: