Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η κατάσταση στην Τουρκία και το πώς επηρεάζει το Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, το μακελειό στο Μόναχο, η μεγάλη απήχηση που έχει η εφαρμογή Pokemon Go στα κινητά τηλέφωνα, δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για τα “κουρεμένα” Ταμεία Προνοίας, και η πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Αποζημίωση Τ. Προνοίας” αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε πως είναι θέμα χρόνου η Κυβέρνηση να είναι σε θέση να φέρει ενώπιον των ενδιαφερομένων πρόταση για πρόσθετη αποζημίωση των “κουρεμένων” Ταμείων Προνοίας. Αλλού σημειώνει πως τα παιδιά της Συρίας κρατώντας εικόνες με δακρυσμένα Pokemon μας καλούν να τα σώσουμε. Επίσης αναφέρεται σε δυο ανθρώπινες ιστορίες από την τραγωδία του 1974.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Το κλειδί του Σουλτάνου και η αυτοπαγίδευσή μας”, γράφει στο κύριό της θέμα πως με τη λύση της ομοσπονδίας θα γίνουμε μέρος του τουρκικού προβλήματος και διερωτάται πώς θα βρεθεί λύση στους επόμενους μήνες, με την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τον Ερντογάν εκτός ελέγχου. Αλλού αναφέρεται στην εφαρμογή Pokemon Go στα κινητά τηλέφωνα που, όπως γράφει, προκάλεσε ομαδική παράνοια. Αλλού σημειώνει πως με το πελεκανιό ασχολούνται νεαροί καλλιτέχνες.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Επίσκεψη-κλειδί στο Ισραήλ”, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την επίσκεψή-αστραπή που πραγματοποιεί σήμερα στο Ισραήλ, θέλει να ξεκαθαρίσει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, το θέμα αγωγού προς την Τουρκία. Επίσης σημειώνει πως η Ευρώπη βρίσκεται στον κλοιό της τρομοκρατίας και αναφέρεται στο σοκ που προκλήθηκε από τη νέα επίθεση στο Μόναχο. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο οποίος είπε πως η ομοφυλοφυλία αποτελεί εκτροπή.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο “Απόλυτη δεσποτεία Ταγίπ Ερντογάν”, πως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έχει επιβληθεί στην Τουρκία, και πως ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει αυτό το χρονικό διάστημα για κάθαρση των δομών και των θεσμών του κράτους. Επίσης γράφει για τους βιασμούς γυναικών, σημειώνοντας πως τα στοιχεία σοκάρουν αλλά δεν συγκινούν. Εξάλλου αναφέρει πως ποσοστό 22% των αποφοίτων επέλεξαν την Τεχνική Εκπαίδευση.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με τίτλο “Φόβοι για εκκαθαρίσεις στο βορρά”, γράφει στο κύριο της θέμα, πως ορισμένοι Τουρκοκύπριοιι φοβούνται πως είναι θέμα χρόνου πριν η πολιτική των εκκαθαρίσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάσει και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αλλού σημειώνει πως ένα ζευγάρι καλλιτεχνών έχει δημιουργήσει, με τη βοήθεια μαθητών και ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη, ένα μεγάλο πορτραίτο της Αφροδίτης από πέτρες, στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο “`Ανασσα” στον Ακάμα. Ακόμη αναφέρεται στις διαμαρτυρίες κατοίκων της Πέγιας, λόγω των περιορισμών πρόσβασής τους στις παραλίες της περιοχής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο, “Το ΓΕΣΥ μπαίνει σε καταστολή”, πως πολιτική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα πως “αβρόχοις ποσί, ΓΕΣΥ δεν γίνεται”. Σε άλλο θέμα γράφει πως μεταξύ πραξικοπήματος – απολυταρχίας, το Κυπριακό θα μπορούσε να δώσει διέξοδο διεθνώς στον Ερντογάν, όμως τώρα δεν είναι στην ατζέντα του. Επίσης αναφέρει πως κολοσσοί διεκδικούν τα οικόπεδα στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης για την κυπριακή ΑΟΖ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη”, με τίτλο “Θα σωζόταν η Κύπρος”, δημοσιεύει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του κυβερνήτη του υποβρυχίου “Νηρεύς”, Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αποκαλύπτει πώς ήρθαν τα υποβρύχια στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974, πώς μπορούσαν να εμποδίσουν την εξέλιξη της τουρκικής εισβολής και με ποιανού διαταγή επέστρεψαν στην Ελλάδα. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Νίκου Σαμψών στον “Κήρυκα” το 1986 για το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974. Ακόμη κάνει λόγο για συνομιλίες για το Κυπριακό σε αβέβαιο περιβάλλον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: