Οι δανειστές πιέζουν για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέσα στο καλοκαίρι




Ασφυκτική πίεση ασκούν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση για να “κλείσουν” μέσα στο καλοκαίρι όλα τα προαπαιτούμενα, που αποτελούν προϋπόθεση, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το MEGA, στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να στείλουν σαφές μήνυμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι εάν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τον Οκτώβρη για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως μετέδωσε η συνάδελφος Σοφία Δήμτσα, οι δανειστές δεν δείχνουν διάθεση για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, παρά τις επιπτώσεις από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις ιταλικές τράπεζες.

Ενδεικτική της κατάστασης με την οποία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη, είναι η έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην οποία προτείνονται αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και άνοιγμα των “κλειστών επαγγελμάτων”. Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ προειδοποιεί να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι το πεδίο των δημοσιονομικών, καθώς εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, είναι ορατό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, που θα φέρει περικοπές ύψους ακόμη και 7 δισ. ευρώ, τα 3 δισ. από τα οποία θα προέλθουν από περικοπές των μισθών του Δημοσίου και 640 εκατ. ευρώ από “ψαλίδι” στις συντάξεις.

Σύμφωνα με το MEGA, στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να τονώσει τα κρατικά έσοδα, με “σαφάρι” κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Σύμφωνα με στοιχεία πάντως που δημοσίευσε σήμερα η “Καθημερινή”, μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016, από 151.000 κατασχέσεις λογαριασμών εισπράχθηκαν μόλις 180 εκατ. ευρώ, καθώς οι περισσότεροι λογαριασμοί είναι άδειοι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: