Στην υπηρεσία ασύλου οι 8 Τούρκοι: Βομβάρδισαν το ξενοδοχείο Ερντογάν, γράφει εφημερίδα




Ανάμεσα στους πραξικοπηματίες που βομβάρδισαν το ξενοδοχείο του Τούρκου Προέδρου στο Μαρμαρίς είναι οι οχτώ στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα και αναμένεται να εκδοθούν στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Μιλλιέτ.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι υπόλοιποι άφησαν τα πυρομαχικά τους και διέφυγαν στο βουνό. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ενημερωθεί από την ΜΙΤ για το πραξικόπημα και εγκατέλειψε το ξενοδοχείο 15 λεπτά πριν τους βομβαρδισμούς. Στο Μάρμαρις πήγαν έξι ελικόπτερα με επικεφαλής τον υποστράτηγο Γκιοκχάν Σαχίν Σονμέζ Ατές και τον διοικητή της Σχολής Στήριξης Μαχών (ΜΑΚ). Τα τέσσερα ελικόπτερα ενώ διεξήγαγαν την επίθεση τα άλλα δύο κατέβασαν μπροστά από το ξενοδοχείο άντρες των ειδικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα η φρουρά του Προέδρου ξεκίνησε μάχη με τα ελικόπτερα και τους άντρες που κατέβηκαν στο ξενοδοχείο.

Μετά από 20 λεπτά μάχης έφτασαν ενισχύσεις από τις ειδικές δυνάμεις της Μούγλα για να αντιμετωπίσουν τους πραξικοπηματίες. Κάποιοι από τους πραξικοπηματίες μπήκαν στα ελικόπτερά τους και άλλοι διέφυγαν σε διαφορετικά σημεία. Τα πυρομαχικά τους βρέθηκαν αργότερα στο δάσος.

Ένα από τα ελικόπτερα έφυγε για την Ελλάδα μεταφέροντας οχτώ άτομα ενώ τα άλλα δύο πήγαν στην αεροπορική βάση Σμύρνης και ζήτησαν ανεφοδιασμό. Ένας από τους υποπλοίαρχους ο οποίος τραυματίστηκε στην μάχη στο Μαρμαρίς ενώ πήγαινε στο νοσοκομείο πιάστηκε από την αστυνομία. Επάνω του είχε την `κατάρα του Γκιουλέν` που είχε διαβάσει εναντίον του Ερντογάν. Στην κατάθεσή του είπε ότι το κοινό σημείο όλων είναι ότι είναι μέλη της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο.

«Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα».

Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».
Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία, Λ. Παπαδημητρίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξανδρούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: