H απόλυτη ξεγνοιασιά στην παραλία Αμμολόφων του Δήμου Παγγαίου




Aρχές Ιουλίου και πλέον όλη η ατμόσφαιρα μυρίζει Καλοκαίρι. Κάθε τέτοια εποχή λοιπόν όταν κάθε εικόνα του μυαλού γεμίζει με θάλασσα και ήλιο, με ατελείωτες αμμουδιές και χαλάρωση, με παιχνίδι και καλή παρέα, τότε, η σκέψη αρχίζει να ταξιδεύει. Ταξιδεύει σε κάποιες γωνιές που πάντα αγαπάς ιδιαίτερα, που κρατάς στην  καρδιά σου ίσως γιατί τις έχεις συνδέσει με ξεχωριστές στιγμές, με μικρές αλλά όμορφες αποδράσεις από την καθημερινότητά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζει κάποιος να ταξιδέψει 14 χλμ. δυτικά της πόλης της Καβάλας, 40 χλμ. ανατολικά από την πόλη της Δράμας, 70 χλμ. ανατολικά από την πόλη των Σερρών και 140 χλμ. ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τόσο απέχουν τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου, η Νέα Ηρακλείτσα και ειδικότερα η Νέα Πέραμος.

Τι την κάνει να είναι ξεχωριστός αυτός ο άλλοτε μικρός προσφυγικός οικισμός και σήμερα ένα από πιο τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της ανατολικής Μακεδονίας; Η θάλασσά της. Για ν΄ ακριβολογούμε οι ακτές τις, οι ατελείωτες ακτές, βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Με μια λέξη, οι Αμμόλοφοι.

Αν δεν τους επισκεφθήκατε, τότε πραγματικά μάλλον έχετε ένα καινό στους ταξιδιωτικούς σας προορισμούς. Οι Αμμόλοφοι είναι μια πανέμορφη αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου είναι 55 χλμ.) με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό στολίδι της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ.

Στους Αμμόλοφους, εκτός ότι θ΄ απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια μαγευτική θάλασσα μπορείτε να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, ακόμα και να γευματίσετε ελαφρά σ’  ένα από τα πολλά οργανωμένα beach bar που υπάρχουν.

Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ ή απλώς να θαυμάσετε το τοπίο και τον καθαρό ορίζοντα, που όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνεται μέχρι και το Άγιο Όρος. Εκείνο που ακόμα δεν ανέφερα είναι ότι στους Αμμόλοφους θα συναντήσετε πολύ καλό και ενδιαφέρον κόσμο Θα χορέψετε στους dance ρυθμούς του καλοκαιριού και είναι σίγουρο ότι θα ζήσετε σ’ ένα νέο Super Paradise.

Τώρα, αν είστε της ηρεμίας και τους ρομαντζάδας, οι Αμμόλοφοι είναι και πάλι ιδανικοί. Οι τρεις πανέμορφοι κολπίσκοι είναι σίγουρο ότι θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα. Για ένα ξεκούραστο και χαλαρωτικό μπάνιο, χωρίς ένταση και μουσική, επιλέξτε τον πρώτο κόλπο και συγκεκριμένα τις ακτές στη Χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο σας στην σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια  δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις.

Αργά το μεσημέρι και αφού έχετε τελειώσει το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου και της Νέας Ηρακλείτσας (απέχει μόλις δυο χιλιόμετρα από τη Νέα Πέραμο). Να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά της περιοχής αλλά και το αγνό τσίπουρο που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους που λειτουργούν τα καζάνια τους στο Δήμο. Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλείτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλείτσα υπάρχει οργανωμένη μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

Σουρουπώνει. Ακόμα και τώρα οι Αμμόλοφοι είναι μαγεία, οι τελευταίες παρέες  μαζεύουν ξύλα για τη φωτιά που θα ζεστάνει ελαφρά τη δροσιά της νύχτας, θα φωτίσει τον ουρανό με τα εκατομμύρια άστρα. Ένα άστρο είναι και οι Αμμόλοφοι στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Οι ήχοι της Rege και της Latin θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα. Η κιθάρα της παρέας κρατάει συντροφιά στον παφλασμό του κύματος.

Ακόμα και η νύχτα στους Αμμόλοφους είναι μια μεγάλη πρόκληση, γεμάτη ερωτισμό.
Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Αμμόλοφων

Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμολόφων,  παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις και διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του διαμορφωμένου τοπίου.

Το τοπίο αυτό  παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπέλων και ελιάς και φυσικών υψωμάτων που περικλείουν τα παραπάνω, καλυμμένων με μάκια βλάστηση.

Στο σύνολο αυτό εντάσσονται σχετικά αρμονικά μερικές μικρές στον αριθμό κατασκευές παραθεριστικής κατοικίας και κάποια μικρά παρεκκλήσια. Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και εκτός των καλλιεργειών, των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαμηλά, ανθοφόρα και μη, φυτά και θάμνους που φύονται επί των αμμοθινών και τα οποία χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.

Η πανίδα της περιοχής είναι επίσης ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει ποικιλία ερπετών, πτηνών, ψαριών και εντόμων συντελώντας στη δημιουργία  οικοσυστήματος με αρμονική ισορροπία.  Τα νερά της θάλασσας εμφανίζουν μεγάλη καθαρότητα, είναι ρηχά, συνήθως ήρεμα τους καλοκαιρινούς μήνες και για τους λόγους αυτούς ενδείκνυνται για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.

Η θαλάσσια αύρα που πνέει λόγω θέσης συχνά στη περιοχή κατά τους θερινούς μήνες συντελεί στο φυσικό δροσισμό αυτής και στο μετριασμό των υψηλών  θερμοκρασιών κατά τις περιόδους καύσωνα.

Συντάκτης:  Βασίλης Λωλίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: