Έτοιμη για επιπλέον μέτρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος δηλώνει η Λισαβόνα




Επιπλέον μέτρα, αν αυτό χρειαστεί, για να καλύψει τον στόχο του ελλείμματος για το 2016, είναι έτοιμη να λάβει η Πορτογαλία καθώς η χώρα επιδιώκει να αποφύγει τις κυρώσεις από τις Βρυξέλλες για παραβίαση των δημοσιονομικών της δεσμεύσεων.

“Η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι έτοιμη να υιοθετήσει φορολογικά μέτρα για να διορθώσει τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού”, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών, Mario Centeno, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα “σαφώς κάτω από το όριο του 3,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το τρέχον έτος Ευρωπαϊκή Ένωση”, προσθέτει ο Υπουργός.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2016 περιγράφει “ένα επιπλέον περιθώριο για περικοπές δαπανών”, αξίας €346,2 εκατομμυρίων ή 0,2% του ΑΕΠ, που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή “άμεσα”, αν χρειαστεί, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας σε έκθεσή του που συνοδεύει την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών.

Η έκθεση περιγράφει τα περαιτέρω έκτακτα μέτρα αξίας €196.600.000, που “μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μεγαλύτερων αποκλίσεων”, προστίθεται στην έκθεση.

Η Πορτογαλία, η οποία έλαβε οικονομική στήριξη και θεωρείται επιτυχημένη στις μεταρρυθμίσεις, μείωσε σημαντικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 10% του ΑΕΠ το 2010 σε 4,4% πέρσι, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι πέραν του στόχου που έθεσε η ΕΕ. Η χώρα δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: