Εν αναμονή των δηλώσεων του σουλτάνου: Άρχισε η συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Άρχισε η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όπου θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει ανακύψει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά τη συνεδρίαση αυτή, θα συνεδριάσει το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν μέτρα, τα οποία αναμένεται να επιβάλουν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο των μέτρων αυτών.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έχουν χαρακτήρα συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση. Μέλη του Συμβουλίου είναι ο πρόεδρος της χώρας, ο πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, οι αρχηγοί των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου στην Άγκυρα αναφέρει για την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδίκασε το πραξικόπημα και δήλωσε ότι στηρίζει τη δημοκρατία στην Τουρκία. Αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως οι αμερικανικές αρχές είναι έτοιμες να συνεργαστούν με κάθε τρόπο με τις τουρκικές για την διερεύνηση του πραξικοπήματος.

Η κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Πληροφορίες της εφημερίδας Χουριέτ αναφέρουν ότι κομάντος οι οποίοι ενδεχομένως να σχεδιάζουν απόπειρες δολοφονίας, αναζητούνται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στα χέρια του έχουν λίστα 250 ατόμων τους οποίους ήθελαν να εκτελέσουν. Γι αυτό το λόγο και έχει αυξηθεί η φρουρά των πολιτικών και περιορίστηκαν τα ταξίδια και οι επαφές τους. Έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στα δημόσια κτίρια και τοποθετήθηκαν οδοφράγματα στη Βουλή.

Ωστόσο από χθες έπειτα από την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου στην οποία αναφερόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις ενημερώθηκαν για το πραξικόπημα από τις 16.00, τίθενται πολλά ερωτήματα από τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς αναλυτές όπως: Γιατί δεν εμποδίστηκε το πραξικόπημα αφού το ήξεραν από τις 16.00; Γιατί δεν ενημέρωσαν τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό νωρίτερα; Γιατί ο Αρχηγός Αεροπορίας πήγε στον γάμο και δεν ακύρωσε το πρόγραμμά του;

Οι απαντήσεις που δίνουν κάποιοι αναλυτές που είναι κοντά στην κυβέρνηση είναι ότι για να ενημερωθούν οι ηγέτες έπρεπε να το επιβεβαιώσει η ΜΙΤ. Γι αυτό ο αρχηγός της ΜΙΤ πήγε κατευθείαν στο Γενικό Επιτελείο και στις 18.00 έγινε σύσκεψη εκεί μετά την οποία ζήτησαν να ληφθούν μέτρα. Στο Γενικό Επιτελείο τον είδαν κάποιοι πραξικοπηματίες αξιωματικοί και έλαβαν μέτρα κι εκείνοι τα δικά τους μέτρα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός το έμαθε 15 λεπτά πριν κλείσει η γέφυρα Βοσπόρου. Δεν κατάφερε να βρει τους στρατηγούς κι έτσι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν. Και Ερντογάν και Γιλντιρίμ έμαθαν την ίδια ώρα για το πραξικόπημα και έλαβαν απόφαση να καλέσουν το λαό στους δρόμους. Για τα γεγονότα ενημερώνονταν από αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Η ΜΙΤ συμβούλεσε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να μην μείνει στο σπίτι του κι έτσι έφυγε από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι την Άγκυρα και έμεινε στο Καστάμονου.

Α. Αμπατζής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: