Εδαφικό και πενταμερή εντός 2016: Ο Ακιντζί ανασύρει μπαμπούλα απόδοσης ευθυνών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συντηρώντα το χαρτί της πενταμερούς διάσκεψης ταυτόχρονα με το φόβητρο της απόδοσης ευθυνών, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί, την ώρα που υπαναχωρεί συνεχώς από τα συμφωνηθέντα, να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Στη χθεσινή νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, συζητήθηκαν δύο φαινομενικά εύκολα θέματα, ωστόσο, διαπιστώθηκαν διαφορές, που παραπέμφθηκαν να συζητηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συζήτηση έγινε στην παρουσία του απεσταλμένου της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος παρενέβαινε εκεί που χρειαζόταν.

Στα ζητήματα της Ε.Ε. θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει σύγκλιση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο κεφάλαιο της Οικονομίας, αυτό που φαίνεται να συζητείται είναι η ανάγκη να μην υπάρξει μακρά μεταβατική περίοδος. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να υπάρχει ενιαίος συντελεστής του ΦΠΑ, ίδιοι όροι λειτουργίας λόγω ανταγωνιστικότητας ενώ συζήτησαν για τους πόρους που θα δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες από τον προϋπολογισμό του ομόσπονδου κράτους «και τη βοήθεια που αναλογεί για στήριξη της τ/κ πολιτείας», όπως είπε ο Ακιντζί.

Ο κατοχικός ηγέτης που αναγνώρισε πως υπήρξαν «συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες» και ότι υπάρχουν δυσκολίες, έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από το τέλος του 2016. Σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν το πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου για διακοπές, θα επαναρχίσουν με εντατικό τρόπο στη συνέχεια. Είπε πως μετά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, νοουμένου ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις και θέληση από τις δύο πλευρές, το εδαφικό θα συζητηθεί λεπτομερώς, ενώ υποστήριξε ότι το θέμα της ασφάλειας θα συζητηθεί σε μια πενταμερή διάσκεψη. Μια τέτοια διάσκεψη, είπε, δεν θα πρέπει να αφεθεί να πραγματοποιηθεί το 2017, προσθέτοντας ότι δεν έχει συζητηθεί ο χώρος μιας τέτοιας διάσκεψης.

Όπως συναφώς εξήγησε, στην πενταμερή διάσκεψη θα συζητηθούν τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνεχείς συναντήσεις για τα δύο αυτά θέματα. Με τις συνεχείς αυτές συναντήσεις, συνέχισε, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί η διαδικασία να οδηγήσει σε λύση. Ο Μουσταφά Ακιντζί με έμμεσο τρόπο άνοιξε το θέμα των ευθυνών. Ανέφερε επίσης ότι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί άρχισαν να μιλούν για τις (προεδρικές) εκλογές και πως το 2017 θα διοριστεί νέος ΓΓ του ΟΗΕ και θα υπάρξει νέα περίοδος στις ΗΠΑ, θέλοντας να δείξει πως δεν επιδιώκουν συμφωνία.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να πει αν τέθηκαν στο τραπέζι οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είχαμε οτιδήποτε, ακόμα εργάζονται.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάτι τελικό για να μπορεί να τεθεί έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη». Ερωτηθείς για τις μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι «έχουμε δώσει κάποια δείγματα των κριτηρίων που πρέπει να λάβει υπόψη η Παγκόσμια Τράπεζα στον καθορισμό της εκτίμησης των αποζημιώσεων του περιουσιακού».

ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΕΣ ΕΔΑΦΙΚΟ

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι συζήτησαν θέματα οικονομίας και ΕΕ και ότι στην επόμενη συνάντηση στις 22 Ιουλίου θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της νομοθετικής (βουλή), της εκτελεστικής (κυβέρνηση) και της δικαστικής εξουσίας αντί την εσωτερική ασφάλεια, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα.  Το θέμα αυτό (εσωτερική ασφάλεια) θα συζητηθεί στις 26 Ιουλίου ενώ το εδαφικό και η ασφάλεια θα συζητηθούν στις 29 Ιουλίου όπου θα γίνει μια γενική συζήτηση χωρίς χάρτες, ονόματα τοποθεσιών ή ποσοστά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευρεία συναντίληψη, χρειάζεται αποτέλεσμα – «Δεν προστέθηκαν χθες νέες συγκλίσεις»

Πρόθεση και από τις δυο πλευρές  να εξαλειφθούν οι όποιες αποκλίσεις και να καταλήξουμε σε συγκλίσεις διαπιστώνει  ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης. Επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στο προεδρικό είπε ότι συζητήθηκε «η Οικονομία και η ΕΕ, δύο θέματα στα οποία υπήρξε μια δημιουργική συζήτηση. Υπάρχει μια ευρύτερη συναντίληψη ότι πρέπει να υπάρξουν απόλυτες συγκλίσεις και προς τούτο έχουν εντολή οι Τεχνικές Επιτροπές που επεξεργάζονται το θέμα να προχωρήσουν περαιτέρω σε συζήτηση. Υπάρχει ευρεία συναντίληψη, αλλά θα πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα πλέον αποτελέσματα, έτσι ώστε να αποτελέσουν συγκλίσεις. Δεν θα έλεγα ότι δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να καταλήξουμε».

Ερωτηθείς αν δεν προστέθηκαν σήμερα συγκλίσεις, ο Πρόεδρος είπε «όχι, υπήρξαν ορισμένα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις και υπάρχουν τα άλλα όπου υπήρχαν οι διαφορές, αλλά διαβλέπω μια πρόθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξουν προσπάθειες, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες αποκλίσεις ώστε να καταλήξουμε σε συγκλίσεις».

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα συνεχιστεί η συζήτηση για την Οικονομία και την ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή φάση εντατικών διαπραγματεύσεων με βάση την οποία, ανάλογα και με τα προβλήματα που εγείρονται, να εντέλλονται οι διαπραγματευτές με τις διαπραγματευτικές ομάδες ή τις Τεχνικές Επιτροπές να επεξεργάζονται περαιτέρω θέματα τα οποία με τη συζήτηση, όπως γίνεται τώρα, διαφαίνεται ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πού είναι δυνατόν να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που οφείλονται σε λόγους ενδεχόμενα προϊστορίας, έτσι ώστε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: