Ο Ερντογάν φυλάκισε Τούρκους αξιωματικούς που είχαν σχέσεις με τους Αμερικανούς




Τούρκοι αξιωματικοί που είχαν σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν φυλακιστεί, δήλωσε ο Αμερικανός αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Τζόζεφ Βότελ.

«Φυσικά και έχουμε σχέσεις με πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, κυρίως αξιωματικούς. Είμαι προβληματισμένος για το πώς οι σχέσεις αυτές θα συνεχιστούν», είπε ο Αμερικανός στρατηγός και κατέληξε λέγοντας «ναι κάποιοι από αυτούς είναι τώρα στη φυλακή».

«Έχουμε επαφές επί πολλών αντικειμένων επί των οποίων ΗΠΑ και Τουρκία ενεργούν μαζί όπως ο αγώνας κατά του ΙΚ και η ανταλλαγή πληροφοριών», είπε.

Ο Αμερικανός στρατηγός εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα μακροχρόνια αποτελέσματα των εκκαθαρίσεων στις τουρκικές ΕΔ όσον αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

«Οι εκκαθαρίσεις θα έχουν επίπτωση στο επίπεδο της συνεργασίας μας με την Τουρκία που έως τώρα ήταν ειλικρινής», είπε και αναφέρθηκε και στα προβλήματα που η Άγκυρα δημιούργησε στη βάση του Ιντσιρλίκ, λέγοντας ωστόσο πως πρόβλημα της ηλεκτροδότησης επιλύθηκε.

Στο διάστημα που ο Ερντογάν έκοψε το ρεύμα στη βάση οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν γεννήτριες.

Από τα λεγόμενα του Αμερικανού στρατηγού είναι εμφανής η δυσαρέσκεια, συγκαλυμμένη ασφαλώς, των ΗΠΑ έναντι των κινήσεων Ερντογάν όσον αφορά το εύρος των εκκαθαρίσεων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς φαίνεται πως οι Αμερικανοί χάνουν τα ερείσματά τους στις τουρκικές ΕΔ οι οποίες περνούν εντελώς και επίσημα υπό τον απόλυτο προσωπικό έλεγχο του απρόβλεπτου Ερντογάν.

Με πληροφορίες από http://www.stripes.com/news/middle-east/gen-votel-turkey-unrest-could-affect-islamic-state-fight-1.421432 και http://www.yenisafak.com/en/world/us-allies-jailed-in-turkey-coup-roundup-general-2501249

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: