Ανακάλυψαν… έναν ακόμα Αμερικανό “εγκέφαλο” του πραξικοπήματος οι Τούρκοι




Τον Χένρι Μπάρκεϊ πρώην στέλεχος της CIA και νυν διευθυντής του μεσανατολικού τμήματος του Woodrow Wilson International Center for Scholars, κατηγορούν οι Τούρκοι ως τον δεύτερο υψηλόβαθμο Αμερικανό που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

Όπως αναφέρει το δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν, η εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη πηγές της τουρκικής αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, ο Μπάρκεϊ συναντήθηκε το βράδυ του πραξικοπήματος με άλλα 17 άτομα, κυρίως ξένους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Η συνάντηση διήρκεσε μέχρι το πρωί της 16ης Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με το προσωπικό του ξενοδοχείου παρακολουθούσαν από την τηλεόραση την εξέλιξη του πραξικοπήματος. Οι περισσότεροι εκ των μετεχόντων στην συνάντηση ήταν ξένοι αναλυτές ή ακαδημαϊκοί. Η συνάντηση έλαβε χώρα σε ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου ο Μπάρκεϊ είπε πως σκόπευε να παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN στις 04.00 το πρωί της 16ης Ιουλίου και στη «Φωνή της Αμερικής» στις 06.00. Επίσης κατά τους Τούρκους έκανε σειρά τηλεφωνημάτων εκείνο το βράδυ.

Η αστυνομία που ερεύνησε το δωμάτιό του ανακάλυψε ένα παλαιού τύπου κινητό τηλέφωνο χωρίς δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, μαζί με έναν φορητό υπολογιστή και ένα smart phone.

Βασικά ο Μπάρκεϊ κατέστη ύποπτος διότι τόλμησε να πει την αλήθεια για το πραξικόπημα λέγοντας σε συνέντευξή του: «Είναι ένα πραξικόπημα χωρίς νικητές. Όλοι έχασαν, ακόμα και η κυβέρνηση που επέζησε αυτού».

Είπε επίσης ότι η Τουρκία μετά το πραξικόπημα εισέρχεται σε μια περίοδο χάους. «Ο Ερντογάν έχει αποδυναμωθεί τώρα. Ακόμα κι αν κερδίσει επιπλέον συνταγματικές αρμοδιότητες, έχει αποδυναμωθεί διότι η εικόνα του ακατάβλητου ηγέτη που είχε σχηματίσει δεν υπάρχει πια. Τώρα θα κοιτάζει συνεχώς πίσω από την πλάτη του. Θα εμπιστεύεται λίγους και δεν θα μπορεί να κυβερνά παρά μόνο μέσω διαταγμάτων» είχε πει.

Ο Μπάρκεϊ είναι γνωστός για το βιβλίο του «Το Κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας» που είχε γράψει μαζί με τον πρώην διευθυντή της CIA Γκράχαμ Φούλερ, τον οποίο επίσης οι Τούρκοι θεωρούν υποστηρικτή του Γκιουλέν διότι υποστηρίζει τη μη έκδοση του ιμάμη στην Τουρκία.

Ο Μπάρκεϊ είχε παλαιότερα συναντηθεί με τον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν στην Ιταλία πριν τον παραδώσει η Ελλάδα και τον είχε συμβουλεύσει να μείνει εκεί. Η σύζυγός του επίσης εργαζόταν για την CIA για σειρά ετών. Όλα αυτά τον καθιστούν ύποπτο στα μάτια των παραφρόνων του καθεστώτος Ερντογάν.

http://www.yenisafak.com/en/news/cias-clandestine-meeting-in-istanbul-on-coup-night-2499850

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: