Στην Ευρώπη πρέπει να προσέξουν τις επόμενες κινήσεις του ακροδεξιού κόμματος AfD




Του Γιάνος Ντέλκερ *

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» μπορεί να έχει ηλικία μόλις τριών ετών, αλλά με ποσοστό 13% στις δημοσκοπήσεις αποτελεί το τρίτο κόμμα της χώρας.

Και η ηγεσία του δεν κρύβει ότι ο στόχος είναι πλέον η καγκελαρία. «Το AfD αποσκοπεί σε κυβερνητικές ευθύνες» είπε στο συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου ο Γιορκ Μέουτεν, ηγετικό στέλεχος του κόμματος στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Στην πορεία αυτή, πέντε είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του κόμματος:

1) Πόλεμος κατά του κατεστημένου. Μέχρι τώρα, το AfD έχει κερδίσει την υποστήριξη ανθρώπων που σπανίως ψηφίζουν ή που είναι απογοητευμένοι από άλλα, μικρότερα κόμματα. Τώρα, θέτει στο στόχαστρο οπαδούς κομμάτων του κατεστημένου. «Είμαστε οι φυσικοί διάδοχοι του (χριστιανοδημοκρατικού) CDU και του (φιλελεύθερου) FDP» λέει ο 69χρονος Πάουλ Χάμπελ, πρώην ανταποκριτής του καναλιού ARD και σήμερα μέλος της 13μελούς εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. «Είμαστε το κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης» προσθέτει ο Μπγιορν Χέκε, επικεφαλής του κόμματος στην Θουριγγία.

Όλοι πάντως στο κόμμα συμφωνούν ότι στα τέσσερα χρόνια που θα ακολουθήσουν τις εκλογές του 2017, ο ρόλος τους θα είναι στην αντιπολίτευση.

2) Πενήντα αποχρώσεις του συντηρητισμού. Δεν είναι σαφές πώς το κόμμα θα διατηρήσει την απήχησή του ενώ μετασχηματίζεται από ένα κόμμα διαμαρτυρίας σε ένα «λαϊκό κόμμα» (Volkspartei). Η ελπίδα των στελεχών του είναι ότι θα συνδυάσει τις θέσεις του υπέρ της ελεύθερης αγοράς με την απήχησή του στην εργατική τάξη. Η στρατηγική αυτή, πάντως, δεν βρίσκει σύμφωνο όλο τον κόσμο. «Η μετατροπή μας σε Volkspartei θα αλλοιώσει το προφίλ μας» σημειώνει ο 56χρονος Τόμας Λανγκνίκελ, πρώην μέλος του CDU που εντάχθηκε στο κόμμα το 2013.

3) Υπ’ αριθμόν ένα εχθρός, το ισλάμ. Ενα σημείο στο οποίο υπάρχει συναίνεση είναι η απέχθεια για το ισλάμ. Στο συνέδριο που έγινε το Σαββατοκύριακο στη Στουτγάρδη συμφωνήθηκε να περιληφθεί στο μανιφέστο του κόμματος η φράση «το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία» καθώς και να επιδιωχθεί η απαγόρευση της μπούρκας στη χώρα. Ζητήθηκε επίσης από τους συνέδρους να επιλέξουν κατά σειρά σημασίας από έναν κατάλογο 13 θεμάτων. Πρώτο βγήκε το «Κουλτούρα και γλώσσα», στο οποίο περιλαμβάνεται ο ρόλος του ισλάμ στην κοινωνία. Ακολούθησε η «μετανάστευση», ενώ «το ευρώ και η Ευρώπη» βγήκε τρίτο. Αυτό δείχνει ότι η έμφαση του κόμματος μετατοπίστηκε από την οικονομική πολιτική σε υπερσυντηρητικά κοινωνικά θέματα όπως είναι το προσφυγικό.

4) Παραβίαση κόκκινων γραμμών. Ένας από τους δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, ο Μάρκους Πρέτζελ, ανακοίνωσε στο συνέδριο ότι θα ενταχθεί στην ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», όπου συμμετέχει επίσης το Εθνικό Μέτωπο. Η ανακοίνωση αυτή παραβίασε μια κόκκινη γραμμή: Οι πιο μετριοπαθείς ιδρυτές του κόμματος θεωρούσαν πάντα το Εθνικό Μέτωπο το είδος ακριβώς του κόμματος που δεν πρέπει να γίνει το AfD. Πράγματι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πρέτζελ, ο Γιοργκ Μέουτεν εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, γεγονός που δείχνει τις δυσκολίες του AfD να κτίσει συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.

5) Πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο. Η 36χρονη Άλις Βάιντελ, πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας με ρητορικές ικανότητες, είναι σκληροπυρηνική στο ζήτημα της μετανάστευσης και μιλά ανοιχτά για τη σχέση της με μια άλλη γυναίκα. Μπορεί να βοηθήσει το κόμμα να διευρύνει την απήχησή του.

Ο 74χρονος υπαρχηγός του κόμματος Αλμπρεχτ Γκλάζερ, πρώην αξιωματούχος του CDU, σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα το 2017 για το αξίωμα του προέδρου. Το αξίωμα μπορεί να είναι διακοσμητικό, αλλά η κίνηση αυτή θα συζητηθεί πολύ.

Ο Γιοργκ Μέουτεν προκάλεσε αίσθηση με την οικονομική του ομιλία στο συνέδριο. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του κόμματος, «αυτός θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία».

Πηγή: Politico.eu

  • Ο Γιάνος Ντέλκερ είναι πολιτικός ανταποκριτής του Politico στην Γερμανία (http://www.politico.eu/author/janosch-delcker/). Προηγουμένως, είχε εργαστεί στο SPIEGEL Online και την Deutsche Welle. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του στην πολιτική δημοσιογραφία ήταν στο Columbia University Journalism School και είναι κάτοχος ενός ακόμη μεταπτυχιακού από το New York University. Το 2015, τιμήθηκε με το βραβείο U.S. Foreign Press Association Award για το πολιτικό ρεπορτάζ του για τις ΗΠΑ, καθώς και το ρεπορτάζ του σε θέματα ανισοτήτων και παγκοσμιοποίησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: