«Παρατηρητής» η Ελλάδα στο εγχείρημα του «μεταSpartan», του ευρωπαϊκού μεταφορικού αεροσκάφους: Οι κινήσεις της Αθήνας για βιωσιμότητα των τακτικών μεταφορών

Το cockpit του C-27J Spartan και ηλεκτρονικά συστήματα του, περίπου στο 70-80% μέσα στα επόμενα χρόνια θα σταματήσουν να υποστηρίζονται από την εταιρεία, η οποία έχει προτείνει την αναβάθμιση των 7 αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Παράλληλα με το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, τρέχει κι ένα δεύτερο, το οποίο η Ελλάδα ξεχώρισε και θέλει να ενημερώνεται για την πρόοδο του.

Το πρόγραμμα του μεταφορικού Ευρωπαϊκού αεροσκάφους, μέσου βάρους, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από τις Βρυξέλλες, βρίσκεται στην Γ’ φάση της εξέλιξής του. Και στο σημείο αυτό θα ληφθούν οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχει κάθε συμπαραγωγός χώρα.

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, βρίσκονται σε αυτή την αεροπορικού τύπου κοινοπραξία, με την συμμετοχή συνολικά 22 εταιρειών που μπορούν η κάθε μια να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία που έχουν στο εγχείρημα αυτό.

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον ως αυτή την στιγμή, έχει ρόλο «παρατηρητή», ενώ το αεροπορικό επιτελείο έχει δείξει ενδιαφέρον και είχε ζητήσει να του παρουσιαστούν τα στοιχεία που αφορούν αυτό το μεταφορικό, που μοιάζει αρκετά με το υφιστάμενο C-27J Spartan με το οποίο ήδη πετά η πολεμική αεροπορία.

Οι χώρες που μετέχουν στην σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μεταφορικού αεροσκάφους φέρονται να θέλουν και την Ελλάδα μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και από «παρατηρητής» ν’ αναβαθμιστεί σε ενεργό μέλος της κοινοπραξίας.

Στο κάδρο των συζητήσεων που έχουν γίνει στις Βρυξέλλες η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει αναφερθεί αρκετές φορές, παρά τα προβλήματα που ακούγονται και πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Για να γίνει αυτό, το πρώτο που χρειάζεται είναι να παρθεί η απόφαση και αμέσως μετά, να γίνουν επενδύσεις από τις εταιρείες που θα θελήσουν να εμπλακούν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς επειδή το πρόγραμμα τρέχει.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε, σε σύσκεψη που έγινε στην ΕΕ, ψηφίστηκαν τα προγράμματα που θα χρηματοδοτήσει στη συνέχεια. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται ήδη 7-8 ελληνικές εταιρείες που θα είναι «συντονιστές».

Δηλαδή όσοι έχουν δείξει έργο προς τις Βρυξέλλες τοποθετούνται εντός των χωρών της Ένωσης και στην λίστα εκείνων που επενδύουν για το επιχειρησιακό τους μέλλον.

Η γραμμή παραγωγής του συγκεκριμένου αεροσκάφους υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει έως τα τέλη της δεκαετίας και το 2032 το πρωτότυπο θα έχει ήδη δοκιμαστεί και θα πετά με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Στο αεροπορικό επιτελείο δεν έδειξαν αποστροφή για την συγκεκριμένη προσπάθεια που γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου Άμυνας (EDF) και μάλιστα ζήτησαν εκ νέου στοιχεία που αφορούν το μέσο μεταφορικό αεροσκάφος.

Η εκ των έσω αναγέννηση

Μπορεί ο αγώνας δρόμου για τον στόλο των μεταφορικών αεροσκαφών να είναι διαρκής και μάλιστα η προσπάθεια των μηχανικών ν’ αφορά «κουρασμένα» μέσα που διαθέτει η πολεμική αεροπορία, όμως το επιτελείο κατευθύνει το προσωπικό του, στηριζόμενο στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και μέσα από ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η απόφαση της αναγέννησης από τις στάχτες των μοιρών που διαθέτουν μεταφορικά αεροσκάφη, μόνο εύκολη δεν είναι, ενώ και μια κίνηση πλήρους αλλαγής πορείας, ναι μεν μεταφράζεται σε ολική ενίσχυση με νέα μέσα, αλλά ταυτόχρονα στο επιτελείο και το υπουργείο μετρούν το σημαντικό κόστος αγοράς των αεροσκαφών κι από την άλλη το «χτίσιμο» από το μηδέν της γραμμής υποστήριξης, κ.ο.κ.

Από την ΕΑΒ έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι το πολύ στις αρχές του επόμενου έτους θ’ αποδοθεί στην 356 Μοίρα Τακτικών Αεροσκαφών ένα ακόμη C-130, συν τον «Ηρακλή» που έφτασε στην Ελευσίνα συντηρημένος από την Πορτογαλία.

Επιπλέον ανάσα στις τακτικές μεταφορές είναι η 4τράδα των C-27J Spartan. Η χώρα μας καταγράφοντας όλα όσα συμβαίνουν με τον μεταφορικό στόλο της πολεμικής αεροπορίας, εδώ και λίγους μήνες έκανε μια σημαντική κίνηση μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA). Εντάχθηκε στο κοινό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «C-27J Spartan Cooperation», που έχει στόχο την αύξηση των επιχειρησιακών και υποστηρικτικών ικανοτήτων των μελών του, με επίκεντρο το συγκεκριμένο μεταφορικό αεροσκάφος.

Βουλγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, προηγήθηκαν ενώ η χώρα μας έγινε το 6ο μέλος στο πρόγραμμα για τα C-27.

Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί η βελτίωση των συστημάτων των μεταφορικών, η εκπαίδευση, η επιχειρησιακή εναρμόνιση και η αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών, μέσω της υιοθέτησης κοινών και βέλτιστων λύσεων υποστηρίξεως.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

 Η Ευρωκορβέτα σταδιακά στην Β’ φάση του εγχειρήματος: Οι Βρυξέλλες εν αναμονή των επενδύσεων από τους συμπαραγωγούς, το σχέδιο των επιτελών του Ναυτικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: