Στην αναγκαιότητα μιας νέας προσέγγισης για την Ευρώπη συμφώνησαν Τσίπρας-Γκάμπριελ




Την αναγκαιότητα να υπάρξει μια νέα οπτική για την ΕΕ, μια οπτική που θα φέρει κοντά τις χώρες μέλη και θα δώσει τέλος στις διαιρέσεις, επεσήμαναν κατά τις σύντομες δηλώσεις τους πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον κ. Γκάμπριελ, σημείωσε την κρισιμότητα της τρέχουσας χρονικής περιόδου και για την Ελλάδα και για την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί πώς θα δημιουργηθεί ένα μέτωπο γιατί τώρα είναι ανάγκη να αντικατασταθεί η λιτότητα με ατζέντα για ανάπτυξη, η ανεργία με θέσεις εργασίας. Σε όλα αυτά, μείζονα ρόλο παίζουν οι επενδύσεις για τις οποίες, όπως είπε, θα γίνει συζήτηση με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι είναι καιρός να συζητηθεί το σχέδιο μιας κοινωνικής Ευρώπης επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι σήμα που πρέπει να αφυπνίσει την ΕΕ, η οποία βαδίζει σαν υπνοβάτης. Σε αντίθετη περίπτωση, κατέληξε, υπάρχει ο κίνδυνος οι ακροδεξιές δυνάμεις να πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από την άλλη, συμφώνησε ότι το ζήτημα είναι πώς μπορεί να έρθει πιο κοντά η Ευρώπη γιατί αυτήν τη στιγμή υπάρχει διάσταση στο εσωτερικό της αναφέροντας ότι οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση.

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα μίας ατζέντας που θα φέρει στο επίκεντρο της ΕΕ την ανάπτυξη και την απασχόληση, τονίζοντας, παράλληλα, ότι και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη. Και παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο, δίνοντας ως παράδειγμα τόσο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία όσο και τις ψήφους προς την ακροδεξιά στη Γερμανία αλλά και το δημοψήφισμα πριν μερικά χρόνια στην Ιρλανδία κατά της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. «Οπότε, χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι` αυτό», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: