Σκοτσέζικο ντους με το αέριο: Τη μια μέρα κλείνουν το θέμα, την επόμενη το συντηρούν…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οχι μόνο συντηρεί το θέμα της χρηματοδότησης μέρους του κόστους της λύσης από το φυσικό αέριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν «εντός κυβερνητικής γραμμής».

Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης, την οποία εξέφρασε πρώτα ο Πρόεδρος, την περασμένη Δευτέρα στο Μέγκα και στη συνέχεια ο ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου. Η προχθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας, που θεωρήθηκε ως απάντηση στον ΥΠΕΞ, είχε ουσιαστικά στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Ωστόσο, χθες, φάνηκε πως τo θέμα παραμένει στο προσκήνιο, από την απάντηση του Προέδρου όταν ρωτήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ακιντζί. Ο τελευταίος δεν έχασε την ευκαιρία για να επαναφέρει παλαιότερες προτάσεις, που κατέθεσε ο Έρογλου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις επί των όσων είπε ο κ. Κασουλίδης, έθεσε τα εξής ζητήματα:

Πρώτο, επανέλαβε πως θα υπάρξει μια διεθνής εκστρατεία για την «πραγματική οικονομική βοήθεια σε περίπτωση λύσης για να αντιμετωπίσουμε το κόστος των αποζημιώσεων, το κόστος της επανεγκατάστασης, αλλά και μέσα από τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες».

Δεύτερο, σημείωσε πως εάν υπάρξει ανάγκη «για βοήθεια επί δανεισμού για να συμπληρώσουμε έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο λαός με φορολογίες κ.λπ., τότε μπορεί, ενδέχεται να είναι μια από τις δυνατότητες που έχουμε, ένα μέρος, ελάχιστο μέρος, να συνδράμει στο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όσους ενδεχόμενα θα επιλέξουν ως θεραπεία την αποζημίωση». Δεν σημαίνει, έσπευσε να αναφέρει, ότι θα διαθέσουμε τον φυσικό πλούτο για να πληρώσουμε υποχρεώσεις άλλων. Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, «ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει».  Όμως, επανήλθε στο ζήτημα της διασύνδεσης, έστω και μερικώς, του φυσικού αερίου με τις αποζημιώσεις:

«Θα επιζητήσουμε διεθνή βοήθεια, όχι μέσα από διεθνή διάσκεψη δωρητών αλλά μέσα από διμερείς επαφές και εάν εναπομένει κάποιο ποσό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που είναι δίκαιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ενδεχόμενα να προκύψουν από οικονομικής πλευράς, να διατεθεί μακροχρόνια ένα μέρος από τις εισροές του φυσικού πλούτου».

Παραπέμποντας στην κατανομή, όπως την καθορίζει το υπό δημιουργία Ταμείο Υδρογονανθράκων, ανέφερε πως δεν χρειάζεται να δημιουργείται θόρυβος χωρίς λόγο για θέματα για τα οποία θα διαφανεί, εάν και εφόσον υπάρξει λύση, «τί ποσοστό ελάχιστο προς συμπλήρωση (θα υπάρχει), έτσι ώστε να είμαστε συνεπείς σε όσους το κράτος και όχι μόνο, ιδιαίτερα εκείνοι που ευθύνονται θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να είμαστε δίκαιοι στις υποχρεώσεις μας».

Ο κατοχικός ηγέτης από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται από τον κ. Αναστασιάδη, υπενθύμισε την παλαιότερη τ/κ πρόταση για δημιουργία μιας επιτροπής για το φυσικό αέριο. Ο πλούτος αυτός, συνέχισε, ανήκει σε όλο το νησί, σε όλες τις κοινότητες και με δίκαιο τρόπο θα πρέπει να διαμοιραστεί σε Ε/κ και Τ/κ, προσθέτοντας ότι είναι λογικό τα έσοδα από αυτές τις πηγές πλούτου να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της λύσης, αυτό θα βοηθούσε, θα συνέβαλλε στη λύση. Γι` αυτό, είπε, πρέπει αυτή τη σκέψη να τη στηρίξουμε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Σχεδόν έκλεισαν οι αρμοδιότητες – Κοινή τοποθέτηση για πρόοδο, κατατέθηκε έγγραφο

Υπήρξε πρόοδος και υπάρχει ένα καλό έδαφος για να καταλήξουμε στα θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών,  είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σχεδόν κλείσαμε, σημείωσε από τη δική του πλευρά ο κατοχικός ηγέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη συνάντηση κατατέθηκε κοινό έγγραφο στα θέματα των αρμοδιοτήτων, το οποίο συζήτησαν, το διαφοροποίησαν με νέες εξουσίες και ζητήθηκε από τους διαπραγματευτές να το επεξεργασθούν.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του  είπε ότι «θα πρέπει να πω ότι ήταν παραγωγική η συνάντηση. Ασχοληθήκαμε με τα θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών. Υπήρξε πρόοδος και υπάρχει ένα καλό έδαφος για να καταλήξουμε». Στην επόμενη συνάντηση, ανέφερε,  θα συνεχίσουμε συζητώντας τις αρμοδιότητες του κράτους για σύναψη διεθνών Συνθηκών και το θέμα των Συμφωνιών Συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους και συνιστωσών πολιτειών».

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ότι έφτασαν κοντά στο να κλείσουν το θέμα των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπήρξε μακρά συζήτηση του κεφαλαίου των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, τα ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες των συνιστώντων πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες και ο συντονισμός και συνεργασία των συνιστώντων πολιτειών μεταξύ τους, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη. Σε ερώτηση εάν στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων συζήτησαν και την εκ περιτροπής προεδρία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν σχετίζονται τα δύο. Η εκ περιτροπής προεδρία, είπε, σχετίζεται με τη διακυβέρνηση, που θα συζητηθεί αργότερα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ενόψει της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ (συναντήθηκαν χθες βράδυ).

Ερωτηθείς ποια είναι τα μηνύματα για το Κυπριακό που θέλει η Λευκωσία να διαβιβάσει ο  Έλληνας Πρωθυπουργός στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την σημερινή συνάντηση τους στην Αθήνα, ο Πρόεδρος είπε για «τις βασικές αρχές στις οποίες εμμένουμε για μια λειτουργική, βιώσιμη λύση που να λαμβάνει υπόψη της ανησυχίες και να αντιμετωπίζει προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αν δεν ληφθούν υπόψη οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου αλλά και της ΕΕ.

O ΚΥΠΡΟΣ, Η ΣΠΕΧΑΡΝΤ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΣΧΗΜΑ

Η χθεσινή συνάντηση, που κράτησε πέντε ώρες, είχε κάποια νέα δεδομένα. Ήταν η πρώτη συμμετοχή της νέας ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, που πλαισίωνε τον ΄Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Στη συνάντηση, λόγω των συζητήσεων επί συνταγματικών θεμάτων, παρόντες ήταν ο Πόλυς Πολυμβίου, ο οποίος τις περισσότερες φορές συνοδεύει τον Πρόεδρο, καθώς και ο νομικός και πρώην υπουργός, Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο επίσης νομικός Νικόλας Κυριάκου, της Γενικής Εισαγγελίας. Η συνάντηση έγινε σε μικρότερη από ότι συνήθως, αίθουσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι μικρότερα τα σχήματα των αντιπροσωπειών. Εννοείται πως παρών ήταν και ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, που επέστρεψε από Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: