Συζητήσεις με Παγκόσμια Τράπεζα για Κύπρο: Συνάντηση εμπειρογνωμόνων με διαπραγματευτές




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνάντηση με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο, είχαν χθες οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους διαπραγματευτές και τις ομάδες τους ενόψει της σύνταξης μιας συνολικής μελέτης για την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Οι εμπειρογνώμονες κάνουν διάφορες μελέτες για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει επίσημα οτιδήποτε. Είναι, ωστόσο, σαφές από τις προκαταρκτικές συζητήσεις και μελέτες ότι υπάρχουν δυσκολίες. Κυρίως εάν μέσα από τη συμφωνία το κράτος θα φορτωθεί από την αρχή δισεκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών. Είναι προφανές πως το ύψος του κόστους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό του εδάφους που θα επιστραφεί, καθώς και τις περιουσίες που θα επανακτηθούν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Σημειώνεται πως μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είχαν ενώπιόν τους όλα τα στοιχεία που αφορούν στην οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα. Αυτό εάν δεν ανατραπεί θα δυσκολέψει τη διαμόρφωση της τελικής μελέτης. Εκείνο που απασχολεί την Παγκόσμια Τράπεζα είναι τα δημοσιονομικά αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Κυρίως γιατί σε σχέση με τις τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές είναι σαφές πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα προσπαθεί να βρει τους βηματισμούς του, ενώ στα κατεχόμενα υπάρχει στον τομέα αυτό σκοτάδι.

Σημειώνεται συναφώς ότι πρόσφατα έχει πυροδοτηθεί συζήτηση για το κόστος της λύσης και έχουν τεθεί στην ατζέντα και τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Θέμα, το οποίο είχε εγείρει η τουρκική πλευρά παλαιότερα και το επανέφερε πρόσφατα η Λευκωσία με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών.

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, θα συναντηθούν εκ νέου αύριο Τετάρτη, έχοντας επωμιστεί το βάρος να συζητήσουν τις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και όπως έχει συμφωνηθεί θα συζητηθεί το περιουσιακό.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ

Την ροή του νερού από την Τουρκία στον πρώτο “δήμο” εκείνο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ανακοίνωσε με γραπτή του δήλωση σήμερα ο “υπουργός” γεωργίας και φυσικών πόρων, Ναζίμ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, από τις 10 το πρωί σήμερα τα 7.500 κυβικά μέτρα νερού στο χώρο αποθήκευσης νερού του “τμήματος” υδάτων στο Δίκωμο άρχισαν να παραχωρούνται στο δίκτυο προς την Αμμόχωστο μέσω των παλιών αγωγών.

Στην δήλωσή του ο κ. Τσαβούσουγλου εκφράζει ικανοποίηση για την έναρξη της παροχής νερού από την Τουρκία σε περιοχές των κατεχομένων και εκφράζει τις ευχαριστίες του για την συμβολή τους στους Ερντογάν, Γιλντιρίμ και Έρογλου,. Από αύριο, ανακοίνωσε επίσης ο “ θα αρχίσει να τρέχει και προς την περιοχή της Μόρφου.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Έγιναν πολλές επενδύσεις για να επιστραφεί η Μόρφου

Ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως οι επενδύσεις που γίνονται στην κατεχόμενη Μόρφου δείχνουν πως πρέπει να τεθεί εκτός των διαπραγματεύσεων η επιστροφή της περιοχής στους Ελληνοκύπριους.

Ο Έρογλου μιλώντας στο φεστιβάλ του πορτοκαλιού το Σαββατοκύριακο, έκανε λόγο για ταχεία ανάπτυξη που υπάρχει στην περιοχή παραπέμποντας στη λειτουργία σύντομα νέων λεγόμενων πανεπιστημίων. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρισλί δημοσίευσε, επίσης, δηλώσεις του ανεξάρτητου λεγόμενου βουλευτή του κατοχικού καθεστώτος, Mendes Gunduz, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα της κατεχόμενης Μόρφου συζητείται από το 1974.

Ωστόσο, είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες τον έχουν κάνει να χάσει κάθε ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση. Ο Gunduz δήλωσε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό γίνονται με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, αφού, όπως είπε, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των θεμάτων που συζητάς «πίσω από τις πόρτες και μπροστά από τις πόρτες».

Πρόσθεσε πως οι μεγάλες επενδύσεις που  άρχισαν να γίνονται στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου, όπως η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου και τη δημιουργία ενός νέου «πανεπιστήμιου» αποτελούν κίνητρα προς τους νέους ανθρώπους που άρχισαν να επιστρέφουν στην κατεχόμενη Μόρφου να ζήσουν και πάλι στην περιοχή. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να  κατασκευαστούν νέες κατοικίες για να υποστηριχθούν οι νέοι που θέλουν να ζήσουν στην κατεχόμενη Μόρφου.

Σε σχέση με την κατεχόμενη αυτή περιοχή, υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ και δεν διαψεύσθηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την «πρόεδρο της βουλής» του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ, τόνισε πως η Μόρφου δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/κ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: