Συρία: Xιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι στο προπύργιο των τζιχαντιστών Μινμπέζ




Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στη Συριακή πόλη Μινμπέζ, μετά την πλήρη πολιορκία του προπύργιου αυτού του Ισλαμικού Στρατού από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την διεθνή συμμαχία υπό την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OSDH).

«Τα μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας βομβαρδίζουν νυχθημερόν την Μινμπέζ και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί δεν μπορούν να φύγουν διότι όλες οι οδικές αρτηρίες είναι κομμένες», τονίζει ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στην πόλη, που από το 2014 έχει πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, και πολιορκείται από τη συμμαχία αραβο-κουρδικών δυνάμεων, υπό το όνομα Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), «πάνω από 200.000 ζουν υπό τον κράτος τρόμου των βομβαρδισμών», τονίζει ο Αμπντέλ Ραχμάν, επικαλούμενος μαρτυρίες από την περιοχή.

«Οι φούρνοι έχουν σταματήσει να λειτουργούν από την Παρασκευή και τα προϊόντα διατροφής έχουν αρχίσει να σπανίζουν», προσθέτει το Παρατηρητήριο, τονίζοντας πως χιλιάδες κάτοικοι από την πόλη έχουν φροντίσει να καταφύγουν σε πιο ασφαλείς περιοχής πριν την έναρξη της πολιορκίας της πόλης.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών Μπρετ Μακ Γκερκ επιβεβαιώνει πως πλέον οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «βρίσκονται πλήρως πολιορκημένοι» στο Μινμπέζ, το οποίο χαρακτήρισε ως εφαλτήριο των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη, όπου έχει πραγματοποιήσει πλείστα κτυπήματα.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο απολογισμός από διπλή επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο και βομβιστή αυτοκτονίας, που εκτελέσθηκε κοντά στο σημαντικώτερο σιιτικό μαυσωλείο της Συρίας, στο προάστιο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, σε απόσταση 10 χλμ από το κέντρο της Δαμασκού, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δύο τρομοκρατικά πλήγματα, που εκτελέσθηκαν από έναν βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά στην είσοδο του Σαγιέντα Ζεϊνάμπ και το άλλο με παγιδευμένο αυτοκίνητο» και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο SANA.

Και τα άλλα κρατικά μέσα μετέδωσαν, χωρίς να προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες, την πληροφορία για την επίθεση στο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, στο οποίο έχουν σημειωθεί άλλες τρεις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: