Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε πάλι για την Αρμενική Γενοκτονία: “Αυτό το μεγάλο κακό”…




Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε χθες τη “γενοκτονία” των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915-16, χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά τη λέξη που εξόργισε την Άγκυρα όταν την είχε πρωτοπεί, πριν από έναν χρόνο.

Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern (“το μεγάλο κακό”) αλλά κατόπιν ξέφυγε από το κείμενο της ομιλίας του και πρόσθεσε “αυτή η γενοκτονία”, για να αναφερθεί “στην πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα”.

“Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα”, είπε ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.

Νωρίτερα, ο Αργεντινός ποντίφικας προσευχήθηκε στον καθεδρικό ναό του Ετσμιατζίν, κοντά στο Γερεβάν, μαζί με τον Πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας Καρέκιν Β`και απότισε φόρο τιμής στην κοινή διακήρυξη που είχαν υπογράψει ο τελευταίος με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β` το 2001, στην οποία αναφέρονταν στη “γενοκτονία” των Αρμενίων.

Ωστόσο, ο πάπας Φραγκίσκος απέφυγε σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Τουρκία, η οποία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βατικανό πέρσι, όταν ο Φραγκίσκος έκανε για πρώτη φορά λόγο για τη “γενοκτονία” των Αρμενίων.

ΓΙΑ ΤΟ BREXIT: Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθηθεί από “εγγυήσεις” για το καλό τόσο της Βρετανίας όσο και των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο λίγο μετά την αναχώρησή του από τη Ρώμη με προορισμό το Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, ο Ποντίφικας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό διότι είναι βούληση των πολιτών.

“Οι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους και αυτό απαιτεί μεγάλη ευθύνη από όλους εμάς για να εγγυηθούμε το καλό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το καλό και τη συνύπαρξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό είναι που περιμένω”, τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Ο Φραγκίσκος μίλησε για την “ευθύνη” της Ευρώπης να “εγγυηθεί τη συμβίωση” στην Ευρώπη, μετά την ιστορική ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

REUTERS, AFP, ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Αρμενία/Γέρεβαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: