Η επισκόπηση κυπριακού Τύπου




Η απόφαση της Συνόδου των “27” της ΕΕ ότι δεν γίνεται ενιαία αγορά αλά καρτ για τη Βρετανία μετά το Brexit, το σχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για το μέλλον της Ευρώπης, η φορολογία των ακινήτων, οι εξελίξεις γύρω από τις έρευνες των Αρχών για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα και η εισβολή γατόψαρων στα ανοικτά της Κύπρου, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Πίτα σωστή και σκύλο χορτάτο, δεν γίνεται”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΕΕ δεν δέχεται κανένα συμβιβασμό στο θέμα των βασικών κεκτημένων και προειδοποιεί τη Βρετανία ότι αν θέλει να συνεχίσει να διατηρεί πρόσβαση προς την ενιαία αγορά θα πρέπει να τιμήσει την αρχή της ελεύθερης διακίνησης. Αλλού, γράφει για τον τρόμο που σκόρπισαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι τρομοκράτες. Σε άλλο της θέμα ότι η εταιρεία Aristo Developers αναδιαρθρώνει δάνεια 285 εκ ευρώ.

Η “Σημερινή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Σχέδιο Σόιμπλε για την επόμενη μέρα”, γράφει ότι το Βερολίνο φοβάται ντόμινο αποχωρήσεων από την ΕΕ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει ως απάντηση στο Brexit σχέδιο για μια Ευρώπη με περισσότερη λιτότητα και με άτεγκτη οικονομική επιτήρηση. Αλλού, γράφει για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα ότι οι αρχές καταλήγουν στους ηθικούς αυτουργούς. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι καθησυχάζονται οι φοιτητές για τα δίδακτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο “Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “306.000 φορολογίες ακινήτων”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κυβέρνηση με βάση την πρόταση που υπέβαλε για φόρο ακινήτων με ενιαίο συντελεστή μισό τοις χιλοίς θα επιβάλει φορολογία 65,3 εκ ευρώ αλλά υπολογίζει ότι θα εισπράξει μόνο 44,4 εκ και η φορολογία θα αφορά 306 χιλιάδες φορολογουμένους. Αλλού, γράφει ότι ίχνη του καταζητούμενου για το τετραπλό φονικό από την Αλβανία, εντοπίστηκε προχθές σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Αγλαντζιά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η βαλίτσα με το Brexit θα πάει μακριά.

“Πεπατημένη η αντίδραση της ΕΕ στο Brexit” τιτλοφορεί το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της “Χαραυγής” και γράφει πως δύο ήταν τα μηνύματα από τη Σύνοδο των 27, ότι η ΕΕ θα επιταχύνει τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις και ότι δεν μπορεί να υπάρξει για τη Βρετανία ενιαία αγορά αλά καρτ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ διεκδικεί επαναφορά ωφελημάτων με έμφαση τους χαμηλόμισθους. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι οι δύο κοινοτάρχες στην Πύλα ζητούν να στηριχθεί η αρμονική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ανησυχίες για την εισβολή των γατόψαρων”, γράφει για τη θαλάσσια εισβολή των γατόψαρων στα ανοικτά της Κύπρου, σημειώνοντας ότι το δάγκωμα του ψαριού είναι επώδυνο αλλά δεν είναι επικίνδυνο σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά. Αλλού, γράφει για την κηδεία του Κύπριου πιλότου Αριστου Σωκράτους της Flydubai που τελέστηκε χθες στη Λεμεσό, τρεις μήνες μετά το δυστύχημα. Γράφει επίσης ότι επτά άτομα κρίθηκαν ένοχα για το σκάνδαλο με τα κρεβατάκια στον Πρωταρά.

Θ.Κ. ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: