Το τελευταίο ταγκό του Γιούργκεν με το kop: Ο τεράστιος Κλοπ αποχαιρετά το δακρυσμένο Άνφιλντ μετά από 9 χρόνια χαράς και λύπης, αλλά σίγουρα μοναδικού πάθους [videos]

File Photo epa08506873 Liverpool’s head coach Juergen Klopp EPA/Shaun Botterill/NMC/Pool EDITORIAL USE ONLY




Αυτή τη φορά των τραγούδι 68.000 θεατών στο γήπεδο της Λίβερπουλ θα αποκτήσει ακόμη πιο ιδιαίτερη σημασία. Το You Nener Walk Alone ο εμβληματικός ύμνος των φιλάθλων θα απευθύνεται εκτός από το τεράστιο κλαμπ και σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ο Γερμανός προπονητής που προσγειώθηκε στο Λίβερπουλ το βροχερό απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου 2015 κατάφερε σε 9 χρόνια όχι μόνο να αναστήσει μια ποδοσφαιρική αυτοκρατορία αλλά, κυρίως, να γίνει ένας γνήσιος «σκάουζερ», ένας από αυτούς.

  • Δεν είναι μόνον οι αδιαμφησβήτητες προπονητικές του ικανότητες, είναι κάτι περισσότερο: Είναι ο άνθρωπος, ο χαρακτήρας, το πάθος.

Πήγε ως πετυχημένος προπονητής, προερχόμενος από τη Ντόρτμουντ την οποία είχε φέρει στην κορυφή της Γερμανίας και της Ευρώπης. Σε μια ομάδα που επί δεκαετίες έψαχνε την χαμένη της ταυτότητας και αίγλη.

Το This is Anfield που δεσπόζει στη είσοδο της φυσούνας προς τον αγωνιστικό χώρο είχε απαγορεύσει επί χρόνια να το αγγίζουν οι ποδοσφαιριστές, όχι τουλάχιστον πριν κατακτήσουν το πρωτάθλημα της premier league κάτι που έγινε το 2020, μετά από 30 χρόνια αναμονής.

Επί των ημερών η Λίβερπουλ έχει κερδίσει επίσης το Champions League το 2019, το κύπελλο Αγγλίας το 2022, το Λίγκ Καπ το 2022 και το 2024, το Κομιούνιτι Σιλντ το 2022, Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2019 και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, επίσης το 2019.

Παράλληλα, βρέθηκε στο τελικό του Europa League όπου έχασε από τη Σεβίλλη και σε δύο τελικούς Champions League, το 2018 και το 2022 όπου και τις δύο φορές έχασε από τη βασίλισσα Ρεάλ Μαδρίτης.

Δύο βραβεία καλύτερου προπονητή στον κόσμο (2018/19 και 2019/20) συνθέτουν το πλαίσιο της επιτυχίας του Γερμανού τεχνικού στα αισίως εννιά χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας, με την οποία έχει ήδη δώσει 464 ματς, με απολογισμό 288 νίκες, 96 ισοπαλίες και 80 ήττες, την ώρα που τα γκολ υπέρ και κατά είναι σχεδόν διπλάσια (1025-516).

Είναι δε βέβαιο, ότι ο Γιούρκεν Κλοπ θα είχε κερδίσει και άλλα πρωταθλήματα με τη Λίβερπουλ αν δεν είχε την… ατυχία να συμπέσει με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, έναν επίσης υπερπροπονητή που όμως εκτός των άλλων έχει και τα αμύθητα εκατομμύρια των Σεΐχηδων ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Σίτι.

Η Λίβερπουλ ήταν μια ομάδα με τεράστια ιστορία και προφανώς θα συνεχίσει το δρόμο της και μετά τον Γιούργκεν Κλοπ. Όμως πότε δεν θα είναι το ίδιο, όπως το 1974 την ημέρα που αποχώρησε ο Μπιλ Σάνκλι.

Τα εισιτήρια για το αντίο του Normal One, όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε από την πρώτη ημέρα, όταν του ζήτησαν να συγκριθεί με τον Ζοζέ Μουρίνιο, έχει φτάσει σε απίθανες τιμές. Η πόλη του Λίβερπουλ είναι γεμάτη με γιγαντιαίες τοιχογραφίες που τον απεικονίζουν. Οι φίλαθλοι τον λατρεύουν, όπως και ο ίδιος επίσης.

  • Δεν τους γέμισε μόνον τίτλους και υπερηφάνεια. Τους έκανε ξανά «believers». Και πέτυχε κάτι πολύ πιο σημαντικό από την αναγέννηση μιας ομάδας: δημιούργησε ένα κίνημα, όπως γράφουν οι Times.

Δεν είναι μόνο οι θρίαμβοι, οι ιδέες του για το παιχνίδι, που τον έκαναν τόσο αγαπητό. Είναι, κυρίως, η προσωπικότητά του. Η φιλοσοφία του για τη ζωή. Ο δυναμισμός του, που κάνει μια υπέροχη αντίθεση με τις ευαισθησίες του. Η ευφυία, η αυθεντικότητα και το χιούμορ του. Ο λόγος του. Πάνω απ’ όλα, το αληθινό ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους. Αλλά και το αστραφτερό του χαμόγελο. Το παρουσιαστικό του, γενικότερα. Η άνεση με την οποία εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Αγριεύοντας στους διαιτητές, πανηγυρίζοντας, ή χτυπώντας την καρδιά του με τη γροθιά του για να πει «ευχαριστώ».

Ο Κλοπ είναι ένας γνήσιος σούπερ-σταρ. Κοστούμι φόρεσε μόνο μια φορά σε αγώνα της Λίβερπουλ, στον τελικό του Λιγκ Καπ το 2016, θυμάται το Athletic. Η μόνη του σχέση με το lifestyle ήταν οι διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες πρωταγωνίστησε για λογαριασμό των πολυάριθμων χορηγών του.

Τον Κλοπ τον λάτρεψαν και οι παίκτες του. Η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοικτή για εκείνους. Και είχε έναν μοναδικό τρόπο να τους εμπνέει αυτοπεποίθηση, ακόμη και ύστερα από μια μεγάλη αποτυχία. Ο Ανταμ Λαλάνα, που αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ από το 2014 έως το 2020, δεν θα ξεχάσει ποτέ την αντίδραση του Γερμανού μετά την ήττα από τη Σεβίλλη στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ τον Μάιο του 2016.

Τους συγκέντρωσε όλους σε μια μεγάλη αίθουσα στο ξενοδοχείο της Βασιλείας στο οποίο έμεναν, και τους έβαλε να τραγουδήσουν το «We Are Liverpool». Αραγε, γιατί αποφάσισε να εγκαταλείψει τον θρόνο του στο Λίβερπουλ; Επειδή στα 56 του θέλει να ζήσει ελεύθερος -ποιος ξέρει για πόσο;- και να μοιραστεί χρόνο με την αγαπημένη του, Ούλα, στο σπίτι τους στη Γερμανία και στο εξοχικό τους στην Ισπανία. Εργάζεται στα γήπεδα, είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής, επί 34 συναπτά έτη. Με ένα διάλειμμα τεσσάρων μηνών, όταν έφυγε από την Ντόρτμουντ και πριν πάει στη Λίβερπουλ.

Τον κούρασαν οι ευθύνες, τα ταξίδια, τα προβλήματα. Μα, περισσότερο απ’ όλα, οι υποχρεώσεις του απέναντι στα media, σύμφωνα με το Athletic. Την προηγουμένη κάθε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ έπρεπε να δώσει δυο συνεντεύξεις Τύπου. Και ανήμερα, δυο πριν από το παιχνίδι και τουλάχιστον οκτώ μετά. Στα ευρωπαϊκά ματς της Λίβερπουλ οι απαιτήσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Του «Normal One» του αρέσει η ηρεμία. Η απλή ζωή που προσπάθησε να ζήσει και στο Λίβερπουλ. Απομακρυνόταν από τη γειτονιά του, μισή ώρα μακριά από το προπονητικό κέντρο με το αυτοκίνητο, μόνο για να πάει στη δουλειά του. Θα μπορούσε να τον συναντήσει κανείς μόνο σε αυτή τη διαδρομή, στην αγαπημένη του παμπ «Freshfield» κοντά στο σπίτι του, ή όταν έβγαζε βόλτα τον σκύλο του. Τη Λίβερπουλ την αγάπησε πολύ.

Το απόγευμα της Τρίτης κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ ένα συγκινητικό βιντεάκι -έγινε viral- που τον έδειχνε να στέκει μόνος στο χορτάρι του έρημου από κόσμο «Ανφιλντ» και να αγναντεύει τις εξέδρες. Επειτα ανέβηκε στο Kop, την κερκίδα των φανατικών οπαδών, και κοιτούσε τον αγωνιστικό χώρο από ψηλά. Σαν να ήθελε να «φωτογραφίσει» και να κρατήσει για πάντα στη μνήμη του τα εννέα υπέροχα χρόνια που έζησε σε αυτό το γήπεδο. Το φινάλε του δεν ήταν τόσο ένδοξο, όσο θα ήθελαν οι απανταχού θαυμαστές του. Κέρδισε μόνο το Λιγκ Καπ. Αλλά αυτή είναι μια λεπτομέρεια που δεν μπορεί να χαλάσει μια τόσο ωραία ιστορία.

Στις 24 Απριλίου η Λίβερπουλ έχασε τις ελπίδες της για τον τίτλο. Την επομένη, την ώρα που η Σίτι αγωνιζόταν στο Μπράιτον, ο Κλοπ βρισκόταν στην αγαπημένη του παμπ συντροφιά με μέλη της οικογένειάς του. Καμιά εικοσαριά οπαδοί της Λίβερπουλ που πέρασαν από δίπλα του, κοντοστάθηκαν, τον κοίταξαν στα μάτια και του είπαν: «Σε ευχαριστούμε».

Πανέτοιμος ο Μίλτος Τεντόγλου για την Ρώμη: “Πέταξε” στα 8,25μ. και πήρε την νίκη στο μίτινγκ που έγινε στη Λεμεσό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: