H λύση πρέπει να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρου συμφωνούν Κυπριανού-Ρώσος πρέσβης




Στη θέση αρχής ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποστρατιωτικοποιεί το νησί, συμφωνούν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι η θέση της Μόσχας στο ζήτημα είναι καλά γνωστή και δεν έχει αλλάξει. «Τώρα που άρχισαν και οι δύο πλευρές, όπως καταλαβαίνω, να συζητούν και τα θέματα των ξένων στρατευμάτων και τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, εμείς υποστηρίζουμε αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις» είπε ο κ. Οσάτσι.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για πληροφορίες «από διάφορες κατευθύνσεις» ότι μεθοδεύεται η παραμονή στρατευμάτων στο νησί μετά τη λύση.

«Θέλω να εκφράσω την έντονη μας διαφωνία ως ΑΚΕΛ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να προνοεί την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε με τη λύση ότι θα απαλλαγούμε και από την κατοχή, αλλά και από τη δυνατότητα των οποιωνδήποτε ξένων να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε, η Κύπρος να δέχεται επιδράσεις, είτε από το ΝΑΤΟ, είτε από τον οποιονδήποτε άλλο.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τόσο τον Πρέσβη Οσάτσι, όσο και τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχρονική στήριξη, μέσα από θέσεις αρχών, των προσπαθειών που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για λύση στο Κυπριακό.

Προανήγγειλε παράλληλα ότι σε συνεννόηση με τον Πρέσβη θα διεξαχθεί σύντομα μια επίσκεψη στη Ρωσία για επαφές αναφορικά με το Κυπριακό και διμερή ζητήματα.

Διαχρονικές οι θέσεις της Μόσχας

Ο Πρέσβης της Ρωσίας ανέφερε εξάλλου ότι στον σύγχρονο κόσμο, το κράτος δεν χρειάζεται εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα και άλλα αποικιακά κατάλοιπα στο έδαφός του.

«Υποστηρίζουμε πως η Κύπρος πρέπει να είναι ανεξάρτητο νησί, ανεξάρτητο κράτος» είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε τέλος στις διαχρονικές θέσεις της Μόσχας στο Κυπριακό, φέρνοντας ως παράδειγμα τις προτάσεις που τέθηκαν το 1986 από τη Σοβιετική Ένωση προς την αμερικανική πλευρά και οι οποίες, όπως είπε, απορρίφθηκαν, κυρίως λόγω του ότι προνοούσαν αποστρατιωτικοποίηση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: