Ελληνικό και Βρετανικό Δημοψήφισμα: ασκήσεις πολιτικού τυχοδιωκτισμού και εθνικής ανευθυνότητας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Κανονικά θα έπρεπε ήδη στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις να έχουν αρχίσει να στήνονται οι σκηνές και οι εξέδρες για τον μεγάλο εορτασμό.

Γιατί κινδυνεύουμε να λησμονήσουμε την μεγαλύτερη, την πιο σημαντική στιγμή αυτής της νέας αριστερής διακυβέρνησης: το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλιου 2015.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ, την μεγάλη τους στιγμή. Το πως θα βρεθούν δίπλα με τους άλλους συνοδοιπόρους του ηρωικού δημοψηφίσματος: τους ΑΝΕΛ, τον Λαφαζανη , την Ζωή, τον Βαρουφάκη, την Χρυσή Αυγή , την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορα άλλα ακροδεξιά γκρουπούσκουλα που έδωσαν μαζί με τον Αλέξη την μάχη για να ρίξουμε «κλωτσιά» στον πισινό της γερμανόδουλης Ευρώπης, “εξαπατώντας” ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων.

Ελπίζω να μην μας στερήσει αυτή την χαρά ο κ. Τσίπρας, να βρεθεί και πάλι στο Σύνταγμα, έστω στα Προπύλαια να πανηγυρίσει μαζί με χιλιάδες συγκεντρωμένους την ιστορική επέτειο. Θα είναι μαζί του και όλοι οι άλλοι. Καθώς πέτυχε να οργανώσει ένα δημοψήφισμα που τελικά όλοι αισθάνθηκαν νικητές: εκείνοι που ψήφισαν “ΟΧΙ” κέρδισαν στην κάλπη, εκείνοι που ψήφισαν ΝΑΙ κέρδισαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες…

Όμως πριν γιορτάσει ο κ. Τσίπρας το μεγάλο επίτευγμα του το Δημοψήφισμα με το οποίο σηματοδότησε το βούλιαγμα της χώρας στο αποκλειστικής ιδιοκτησίας του, Τρίτο Μνημόνιο, η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος που συμπίπτει με το βρετανικό δημοψήφισμα προσφέρει τροφή για ορισμένες σκέψεις.

  • Τα δυο δημοψηφίσματα έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Ανεύθυνες ηγεσίες τα προκήρυξαν παίζοντας σε μια ζαριά την τύχη των χωρών τους και της Ε.Ε., απλώς και μόνο για να ξεφύγουν από την δύσκολη θέση που είχαν βρεθεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και να αποκομίσουν προσωπικά ιδιοτελή οφέλη. Ο κ. Καμερον επέμεινε στο Δημοψήφισμα για να ξεπεράσει την εσωκομματική αμφισβήτηση και να μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές. Ο Μπορις Τζόνσον επένδυσε στο Brexit θέλοντας να φθάσει πιο κοντά στην Νταουνινγκ Στρητ .

Ο Αλέξης Τσιπρας αφού έριξε με τις «αυταπάτες» του την χώρα στα βράχια της χρεωκοπίας, με κλειστές τράπεζες, εκτός χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και εκτός προγράμματος, έστησε το δημοψήφισμα για να εξοντώσει την εσωκομματική αντιπολίτευση και να υφαρπάξει για ένα ακόμη μικρό διάστημα την εξουσία. Και οι δυο ο κ. Καμερον και ο Αλ. Τσίπρας γνώριζαν ότι για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, έδιναν απλώς στον λαό τους ένα πιστόλι με μια μόνο θαλάμη κενή, για να παίξει «ρωσική ρουλέτα»…

  • Και οι δυο ηγέτες δεν είχαν τα κότσια και την πολιτική εντιμότητα, να ενημερώσουν αναλυτικά τον λαό για το τι διακυβεύεται με τα δυο δημοψηφίσματα και εφόσον μάλιστα επρόκειτο για τόσο ζωτικό και κρίσιμο δίλημμα, όφειλε η κυβέρνηση της κάθε χώρας μέσα από μια μακρά και εξαντλητική συζήτηση και διάλογο να λάβει τις αποφάσεις. Και όχι να φορτώσει στον λαό εκβιαστικά τα δικά της αδιέξοδα.
  • Και στα δυο δημοψηφίσματα, το στρατόπεδο της «απόρριψης», του ΟΧΙ στην Ελλάδα και του Brexit στην Βρετανία, εξαπάτησε τους ψηφοφόρους .

Για την Ελλάδα δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Τα έχει πει όλα το ίδιο το βράδυ του δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας , σε μια ομιλία που θα πρέπει να διδάσκεται ως μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, και τυχοδιωκτισμού, ως βίβλος της υψίστης εθνικής ανευθυνότητας. Πριν κλείσουν οι κάλπες ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι όλα όσα έλεγε μέχρι δυο ώρες πριν, ήταν όλα κολοσσιαία ψέματα. Και παραβιάζοντας αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ακόμη και μέχρι σήμερα (όταν μιλά και για το βρετανικό δημοψήφισμα) βούληση του λαού, έκανε το μαύρο –άσπρο και το ΟΧΙ, το μετέτρεψε σε ΝΑΙ.

Έτσι και στο Λονδίνο εκτός του γραφικού Φάρατζ που πανηγύρισε επειδή όπως είπε «κι άλλοι έχουν πείσει τον λαό, αλλά μόνο ο ίδιος το πέτυχε φορώντας κίτρινο σακάκι», ο Μπορις Τζονσον, άρχισε να ξύνει την ξανθή κώμη του, όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματα . Και αναγκάστηκε να παραδεχθεί το στρατόπεδο του, ότι πολλά απ όσα ειπώθηκαν στην καμπάνια του δημοψηφίσματος ηταν όλα ψέματα. Και ψελλίζει τώρα ότι το Leave δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι θα κόψουμε τις σχέσεις με την Ε.Ε. ,ότι το Λονδίνο θα κρατήσει την προνομιακή πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, και άλλα τέτοια αστεία.. Απλώς ως βρετανός ακόμη και εκκεντρικός , δυσκολεύεται να πει αυτό που θα έλεγε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ένας βρετανός Τσιπρας: Το Leave σημαίνει Remain…

Το κορυφαίο στέλεχος του Leave Ντανιέλ Χάναν, παραδέχθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος ότι κάνουν λάθος οι ψηφοφόροι του Leave εάν πίστεψαν ότι εκτός της Ε.Ε. θα κλείσει ο δρόμος της μετανάστευσης στην Βρετανία.

Όσο για το σύνθημα του στρατοπέδου του Leave, ότι από την πρώτη στιγμή η Βρετανία θα εξοικονομήσει 350 εκατομμύρια λίρες που θα διατεθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διαψεύστηκε λίγες ώρες μετα το κλείσιμο της κάλπης τόσο από τον Φαρατζ όσο και από τον Μπορις Τζονσον.

Τα δυο τελευταία μεγάλα δημοψηφίσματα στην Ευρώπη, αποδείχτηκαν επικίνδυνες ασκήσεις τυχοδιωκτισμού και πολιτικής εξαπάτησης δυο λαών.

Και καθώς πολλοί ύμνοι ακούγονται από την ελληνική κυβέρνηση, για την ανάγκη να ομιλεί ο λαός με δημοψηφίσματα θα θέλαμε πολύ να μάθουμε εάν προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα π.χ. την νομιμότητα ή όχι των αμβλώσεων, την διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης ως επίσημης θρησκείας του κράτους, εάν πρέπει να «αξιοποιηθεί» το Ελληνικό, εάν πρέπει να γίνει αποδεκτή ονομασία της πΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»… Οι βρετανοί του Leave είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το ίδιο δικαίωμα για δημοψήφισμα στους Βορειοιρλανδους; Μπορούν να θέσουν σε δημοψήφισμα το ερώτημα εάν πρέπει να φορολογηθούν με μεγάλους συντελεστές οι επενδύτες του Σίτυ; Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Και η απάντηση αυτονόητη.

Καμία κυβέρνηση δεν θα δέχονταν να βάλει σε δημοψήφισμα τέτοιου είδους ερωτήματα, καθώς γνωρίζει ότι απλώς δεν υπάρχει περίπτωση να τα κερδίσει. Η εμπειρία των δυο τελευταίων δημοψηφισμάτων, είναι ότι τα δημοψηφίσματα «θεοποιούνται», όταν βολεύουν τις κυβερνήσεις . Εκείνες κυρίως που για ιδιοτελή πολιτικά οφέλη ,με ευκολία παίζουν την τύχη της χώρας τους ,όχι σε μια παρτίδα, αλλά σε μια ζαριά..

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: