Χορηγός οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου: Θα χρηματοδοτήσουν το κόστος της λύσης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα χρηματοδοτήσει το κόστος της λύσης. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επισήμανε πως το ποσό δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη καθώς εκκρεμούν οι μελέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας για το κόστος της λύσης.

Ο ΥΠΕΞ, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τις επαφές του σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, άνοιξε τα χαρτιά του σε πολλά ζητήματα που συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις αλλά και το περιεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Πρώτον, σε σχέση με το θέμα των στρατευμάτων είπε πως δεν αναμένεται (από την πρώτη μέρα) «αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με τελική κατάληξη μηδέν στρατεύματα. Κανένας στρατός δεν αποχωρεί μέσα σε μια μέρα, εκτός αν τεθεί σε άτακτη φυγή που είναι διαφορετικά». Είπε πως χρειάζεται «ένα λογικό χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει την αναδίπλωση και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρακτικά είναι λογικό. Η κατάληξη πρέπει να είναι μηδενική». Η θέση αυτή παραπέμπει σε ένα σκηνικό, όπου θα υπάρχουν στρατεύματα και μετά τη λύση, που θα αποχωρούν σταδιακά.

Δεύτερον, επανέλαβε τη θέση για κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων. Σημειώνοντας πως το θέμα αυτό συζήτησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, και την υφυπουργό Βικτώρια Νούλαντ, είπε πως «πρέπει να ξεφύγουμε από το κουτί που ξέραμε των εγγυητριών δυνάμεων και των δικαιωμάτων μονομερούς επέμβασης –όπως το ερμηνεύει η Τουρκία, στρατιωτικών– και να μπούμε σε κάποιες άλλες διευθετήσεις, οι οποίες θα κάνουν και τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να νιώθουν ασφαλείς». Ανέφερε πως έχει ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει διαφοροποιήσει τη θέση της σε σχέση με το παρελθόν.

Τρίτον, επανέλαβε πως η θέση της Κύπρου δεν υποστηρίζει αποστρατιωτικοποίηση. Υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός μικρού, καλά εξοπλισμένου επαγγελματικού στρατού, για να αμυνθεί στην περίπτωση ασύμμετρων απειλών εναντίον της Κύπρου και για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές αποστολές ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ ανά τον κόσμο, εκτός της ΕΕ. Σε σχέση με τις ασύμμετρες απειλές είπε πως συζήτησε το θέμα με τον κ. Κέρι και σημείωσε ότι γίνονται ήδη εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και αποστολές στις ΗΠΑ.

Τέταρτον, το θέμα να υπάρξει εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης και σε σχέση και την αποχώρηση των στρατευμάτων, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι αυτό το θέμα το συζήτησε με τους πέντε Μόνιμους Αντιπροσώπους των Μονίμων Μελών. Ιδιαίτερα το ανέπτυξε προς την κα Samantha Power (τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ). Είπε ότι το ΣΑ δεν είναι αρκετό να επικυρώσει μια λύση, αλλά να αναλάβει και την επίβλεψη και την εφαρμογή της.

Πέμπτον, άνοιξε εμμέσως και όχι προφανώς σκοπίμως θέμα χρονοδιαγραμμάτων. Και μάλιστα εις διπλούν. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι το τέλος της θητείας του Γ.Γ. του ΟΗΕ φέτος. Έσπευσε να αναφέρει πως η θέση της ε/κ πλευράς «παραμένει σταθερή ότι προέχει η ποιότητα της λύσης έναντι του χρόνου και επομένως δεν μιλούμε με όρους χρονοδιαγραμμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση πρώτα της επιθυμίας του ΓΓ να δει κατάληξη των προσπαθειών επί της θητείας του». Δεύτερον, είπε πως «είναι και προς το συμφέρον το δικό μας να μπορέσει να υπάρξει κατάληξη πριν από το τέλος της παρούσας αμερικανικής Κυβέρνησης, εξαιτίας του πρωτόγνωρου ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από τις ΗΠΑ, προσωπικά από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τον κ. Μπάιντεν και τον ΥΠΕΞ κ. Κέρι.

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η προσοχή στις αποκλίσεις – Ετοιμάστηκε έγγραφο βοήθημα στον Πρόεδρο

Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως ετοιμάσθηκε έγγραφο για τη χρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι αυτές οι αποκλίσεις για να τις συζητήσει με τον κ. Akıncı. Η στήλη των συγκλίσεων, είπε,  αναγνωρίζεται από εμάς ότι αποτελούν τις συγκλίσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται να επανέλθουμε, ούτε πρόθεσή μας ήταν να εξέλθουμε αυτών ή να μην τις θεωρήσουμε ως συγκλίσεις.

«Η πρόθεσή μας είναι να επικεντρωθούμε στις αποκλίσεις, αναζητώντας επί αυτών των αποκλίσεων συγκλίσεις. Είναι όλες εκείνες οι θέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να εκκρεμούν, κάποιες για πολύ καιρό, κάποιες πρόσφατα», ανέφερε. Σημείωσε δε ότι «μιλούμε για αποκλίσεις, δεν μιλούμε για υπαναχωρήσεις θέσεων. Ξέρετε ότι μια τεράστια ύλη και όσο περισσότερο μπαίνεις στα βαθιά ορισμένων θεμάτων, αντιλαμβάνεσαι ότι δημιουργούνται και νέα θέματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο πλαίσιο και της επιθυμίας των δύο ηγετών να μην μείνει τίποτε που να αφεθεί να λυθεί μετά τη λύση, διότι τότε διαιωνίζεται το πρόβλημα και, επομένως, όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν».

Είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να προεδρεύσει συνάντησης των δύο ηγετών, είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, την οποία προγραμματίζει να επισκεφθεί εντός του έτους, ή ακόμα και στην Κύπρο. Ο ΥΠΕΞ απάντησε στον ΓΓ ότι «θα είναι τιμή για εμάς να προεδρεύσει μιας τέτοιας συνάντησης είτε στην Κύπρο είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά συνέστησα να επιλεγεί ο χρόνος με προσεκτικό τρόπο, για να αποδώσει, και μάλιστα ουσιαστικά, μια τέτοια συνάντηση στο επίπεδο του ΓΓ. Πιστεύω ένα από αυτά είναι η αναζήτηση περαιτέρω συγκλίσεων σε αυτές τις εβδομάδες που ακολουθούν, μέχρι το τέλος Ιουλίου αν είναι δυνατό, και μετά δια μέσου του κ. Eide θα επιλεγεί ο χρόνος.

«Καμία συνωμοσία στη μη εκλογή Μαυρογιάννη» – Οι Σκανδιναβικές χώρες που δεν ψήφισαν και οι Άραβες που έχουν στηρίξει

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη μη εκλογή του κ. Μαυρογιάννη στην προεδρία της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ούτε συνωμοσία υπήρξε, όπως πέρασε από το μυαλό κάποιων, όπως είπε, ώστε να επιστρέψει ο κ. Μαυρογιάννης στη θέση του διαπραγματευτή.

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι δόθηκε η ευκαιρία στην Κύπρο να αναπτύξει μια ιδιαίτερα σημαντική δράση, έγινε πολύ καλή δουλειά και η όλη εκστρατεία δεν κόστισε πολλά, όπως γράφτηκε. Είπε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυο δυσκολίες, της ίδιας φύσης ουσιαστικά, η μία ήταν το επιχείρημα πως στην προηγούμενη θητεία στην προεδρία ήταν κράτος μέλος της ΕΕ, το ίδιο και στην επόμενη και ότι μεταξύ αυτών παρεμβάλλεται η προεδρία από την ασιατική ομάδα, στην οποία ανήκει η Κύπρος και υποχρεωτικά και οι υποψήφιοι από ασιατική ομάδα ήταν δυο. “Όλα τα άλλα δημοσιεύματα νομίζω δεν μπορούν να σταθούν στην επίσημη λογική. Δεν έχουμε παράπονα με χώρες, έχουν δικαίωμα να κάνουν τις επιλογές του”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο κ. Άιντα είπε κάποια πράγματα, ότι θα ήταν καλύτερο να μην φύγει από τη θέση του Διαπραγματευτή ο κ. Μαυρογιάννης, και ότι μάλλον αυτού ο λόγος έπιασε, τουλάχιστον όσον αφορά τις Σκανδιναβικές χώρες, ο ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό δεν μπορεί κανένας να το ισχυριστεί, «δεν το άκουσε κανένας, δεν το είδε να γράφεται πουθενά. Δεν μπορεί να ισχύσει ως ισχυρισμός τον οποίο μπορεί να λάβει κανείς υπόψη».

Σε ερώτηση εάν οι Σκανδιναβικές χώρες έδωσαν κάποια εξήγηση γιατί δεν επέλεξαν έναν Ευρωπαίο υποψήφιο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε θετικά, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για το θέμα των εκπροσωπήσεων των γεωγραφικών ομάδων. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αρνητική στάση της Παλαιστίνης στην υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη, τόνισε ότι «δεν κινήθηκε η Παλαιστίνη εναντίον της υποψηφιότητας του κ. Μαυρογιάννη. Νομίζω ότι μέσα στους 90 ψήφους που έχουμε πάρει είναι σχεδόν το σύνολο ή το σύνολο των Αραβικών χωρών. Η Παλαιστίνη δεν ψηφίζει. Εγώ δεν καταλογίζω προς την Παλαιστινιακή Κυβέρνηση οποιαδήποτε πρόθεση να είναι εναντίον. Αν ακούστηκαν κάποια σχόλια που πιθανόν να έγιναν, αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα του τρόπου με τον οποίο χειρίζονται τα κράτη μεταξύ τους. Είναι προτιμήσεις προσώπων ίσως και διαπροσωπικών σχέσεων κάποιου προσώπου με κάποιον υποψήφιο. Δεν είναι το ίδιο. Είχαμε και αντίδραση από την Ραμάλα, ότι δεν ήταν αυτή η πολιτική της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: