Brexit και στο ποδόσφαιρο: Εκτός η Αγγλία από τη μικρή Ισλανδία με 1-2 στο Euro 2016




Στην πιο μεγάλη έκπληξη του Euro του 2016, η Ισλανδία κέρδισε με 2-1 την Αγγλία και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του θεσμού.

Πρόκειται όχι μόνο για την μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού Euro αλλά και μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της χώρας μόλις που ξεπερνά τις 330 χιλιάδες κατοίκους.

Στο εντυπωσιακό α` ημίχρονο, η Αγγλία μπήκε δυνατά και μόλις στο 3` κέρδισε πέναλτι από ανατροπή του Στέρλινγκ από τον Χάλντορσον. Το πέναλτι ανέλαβε να εκτελέσει ο αρχηγός των λιονταριών Ρούνεϊ πετυχαίνοντας το 1-0.

Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των Αγγλών και οι Ισλανδοί κατάφεραν να φέρουν τον αγώνα στα ίσα. Ο Γκούναρσον εκτέλεσε το δυνατό πλάγιο άουτ από δεξιά, ο Άρνασον έπιασε την κεφαλιά βρίσκοντας εντός μόνο στη μικρή περιοχή τον Ράγκναρ Σίγκουρντσον, ο οποίος με προβολή ισοφάρισε.

Σαν να μην έφτανε η ισοφάριση, στο 18` η Ισλανδία κατάφερε την ολική ανατροπή όταν ο Σίγκθορσον από το ύψος της μεγάλης περιοχής έπιασε ένα χλιαρό σουτ και ο Αγγλος τερματοφύλακας Χαρτ δεν κατάφερε να το αποκρούσει.

Στο β` ημίχρονο, ο αγώνας δεν έφτασε σε ψηλά επίπεδα με την Αγγλία να έχει σαφώς την υπεροχή σε κατοχή μπάλας, όμως οι Ισλανδοί ήταν αυτοί που με το απαράμιλλο πάθος τους δεν άφησαν τους Άγγλους να δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες για γκολ. Μάλιστα σε μια αντεπίθεση προς το τέλος του αγώνα, οι απίθανοι Ισλανδοί έφτασαν κοντά και σε τρίτο τέρμα με τον Χαρτ όμως να διώχνει σε κόρνερ το σουτ του αρχηγού των Ισλανδών, Γκούναρσον.

Το τελικό σφύριγμα βρήκε τους Ισλανδούς να πανηγυρίζουν μια ιστορική πρόκριση στους “8” `οπου θα αντιμετωπίσουν τους οικοδεσπότες Γάλλους, την Κυριακή.

Θωμάς Κεττένης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: