Πήραν “φωτιά” τα τηλέφωνα: Διαβεβαίωση Ομπάμα σε Βρετανία και ΕΕ για συνέχιση δεσμών




ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη

Η αμερικανική κυβέρνηση, με παρεμβάσεις της προς το Λονδίνο και αλλού, επιχείρησε χθες να καθησυχάσει τις εντυπώσεις για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη στενότερη σύμμαχό τους για ένα αιώνα, τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χθες συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον κ. Κάμερον ότι παρά το αποτέλεσμα, στην ειδική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, παραμένουν ζωτικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της αμερικανικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής και της ασφάλειας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντάς τον έμπιστο φίλο και εταίρο.

«Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι η ΕΕ, που έχει κάνει τόσα πολλά για την προώθηση της σταθερότητας, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την υπόθαλψη της διάδοσης των δημοκρατικών αξιών και ιδανικών σ’ όλη την ήπειρο και πέραν αυτής, θα παραμείνει απαραίτητος εταίρος των ΗΠΑ».

Τέλος οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι χώρες τους θα διαπραγματευτούν μια παραγωγική πορεία προς τα εμπρός για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η συνέχιση του εμπορίου και των επενδύσεων, μαζί με την αμοιβαία ευημερία που αυτά επιφέρουν.

Στη συνομιλία με την καγκελάριο Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, και οι δύο εξέφρασαν λύπη για την απόφαση, αλλά σέβονται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές ομάδες των εταίρων των G7 θα συντονιστούν στενά για να διασφαλίσουν πως όλοι είναι προσηλωμένοι στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι η Γερμανία και η ΕΕ θα παραμείνουν απαραίτητοι εταίροι των ΗΠΑ. Τέλος, σημείωσαν ότι προσβλέπουν στην ευκαιρία να τονίσουν την ισχύ και το διαρκή δεσμό των διατλαντικών δεσμών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στις 8-9 Ιουλίου.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αφού εξέφρασε το σεβασμό προς την απόφαση των Βρετανών πολιτών, δήλωσε με έμφαση ότι αν και η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, «οι Βρετανοί σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουν τις αρχές και αξίες που περικλείονται στο διατλαντικό συνεταιρισμό, ή από το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ηνωμένο Βασίλειο στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας παγκοσμίως. Η ειδική σχέση που υπάρχει επί μακρόν μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας παραμένει».

Ο Τζον Κέρι υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες παραμένουν ισχυροί και επαγρυπνούντες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, εμπορικοί εταίροι και στενοί φίλοι. Διαβεβαιώσεις έστειλε και προς την ΕΕ με την οποία οι ΗΠΑ μοιράζονται κοινή ατζέντα σε θέματα όπως η Ουκρανία, η αποτροπή της διάδοσης πυρηνικών όπλων, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ένα πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει στα επόμενα χρόνια είναι η σθεναρή υποστήριξη της Αμερικής προς όλους τους Ευρωπαίους φίλους μας και την Ευρω-ατλαντική σχέση, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία υποστήριξη προς τη δημοκρατία, τη δέσμευση προς την ειρήνη και τον κανόνα δικαίου», κατέληξε ο κ. Κέρι.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν επίσης ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ash Carter και ο Βρετανός ομόλογός του Μάικλ Φάλον. Ο κ. Κάρτερ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι οι δύο χώρες θα απολαμβάνουν για πάντα μια ειδική σχέση που αντικατοπτρίζεται στους στενούς αμυντικούς δεσμούς, που είναι ένα θεμέλιο της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Άμυνας επαναβεβαίωσε ότι αυτοί οι δεσμοί θα διατηρηθούν και μετά την ψήφο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επίσης καλωσόρισε τη δέσμευσή του κ. Φάλον για συνέχιση του ρόλου της Βρετανίας σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, τις ευθύνες της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και τις προσπάθειες για επιτάχυνση της ήττας του Ισλαμικού κράτους.

Εξάλλου, το απόγευμα της Παρασκευής συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Επιτήρησης της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να συζητήσει τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Το Συμβούλιο σημείωσε ότι το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί με μεθοδευμένο τρόπο και πως το ίδιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνεχείς εξελίξεις», αναφέρει γραπτή ανακοίνωση.

US President Barack Obama listens to panelists during the 2016 Global Entrepreneurship Summit at Stanford University in Stanford, California, USA, 24 June 2016. EPA, MONICA M. DAVEY
US President Barack Obama listens to panelists during the 2016 Global Entrepreneurship Summit at Stanford University in Stanford, California, USA, 24 June 2016. EPA, MONICA M. DAVEY

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε σχετικά με την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Κάμερον ότι η ειδική σχέση των ΗΠΑ με τη Βρετανία και η συμμετοχή της Βρετανίας στο NATO παραμένουν ζωτικής σημασίας ακρογωνιαίοι λίθοι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο Ομπάμα και η Μέρκελ εξέφρασαν αμφότεροι τη λύπη τους για την απόφαση των Βρετανών αλλά σημείωσαν πως θα σεβαστούν την ψήφο του βρετανικού λαού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένει ότι η Βρετανία θα μετακινηθεί στο τέλος της ουράς όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύονται η Ουάσινγκτον με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν εγκαταλείψει την ΕΕ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Προφανώς, ο πρόεδρος επιμένει σε αυτό που είπε και δεν έχω καμιά νεότερη ενημέρωση για τη θέση μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Έρικ Σουλτς.

Ο Ομπάμα είχε προτρέψει τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο τον Απρίλιο και είχε προειδοποιήσει ότι μια συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στα δύο κράτη δεν θα συναφθεί σύντομα σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρούσε από την Ένωση.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος για μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ “χωρίς διαπληκτισμούς”

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς διαπληκτισμούς» μετά την απόφαση υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Ο Ντέιβιντ (Κάμερον) υπήρξε ένας εξαιρετικός φίλος και εταίρος» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που γνωστοποίησε ότι συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Συμφωνήσαμε ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μας ομάδες θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία τη στιγμή που εμείς παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικονομική ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της οποίας διευκρίνισε ότι τηλεφώνησε και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας θα εργαστούν πολύ στενά μαζί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες» τόνισε ο Ομπάμα.

Ακόμα κι αν οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ τροποποιηθούν, «υπάρχει κάτι που δεν θα αλλάξει κι αυτό είναι η ειδική σχέση που υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών μας» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεσμεύεται να διατηρήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με το Λονδίνο όσο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

“Το πρώτο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από αυτά τα γεγονότα δεν θα πλήξει τις εργαζόμενες οικογένειες εδώ στην Αμερική”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κλίντον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: