Βίζα γιόκ για Τουρκία; Εμπλοκή με νόμο για “τρομοκρατία” που η Άγκυρα αρνείται να αλλάξει




Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους υπηκόους.

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εφαρμόζει η Τουρκία, η οποία στρέφεται κατά κύριο λόγο εναντίον των Κούρδων. Η διαφωνία αυτή έχει εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που είχε ως στόχο να ανακοπεί η ροή παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, οποίος πραγματοποίησε συναντήσεις χθες στις Βρυξέλλες δεν κατάφερε να διαφοροποιήσει τις θέσεις της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επίτροπου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Η διαδικασία της άρσης της βίζας που σχεδιάστηκε ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας είναι πλέον σε αδιέξοδο, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Έσπευσε δε να αναφέρει πως η ΕΕ πρέπει να βρει άλλη φόρμουλα για την άρση της βίζας, εκφράζοντας, ωστόσο, απαισιοδοξία.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, ωστόσο, είναι προφανές πως δεν θα αποφύγει τον πειρασμό να ανοίξει τη στρόφιγγα και να στείλει πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Σε μια τέτοια εξέλιξη τον λογαριασμό αναμένεται ότι θα τον πληρώσει η Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς περιορίστηκε να ανακοινώσει πως «οι συναντήσεις ήταν χρήσιμες και διεξήχθησαν σε παραγωγικό κλίμα».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθύμισε για μια ακόμη φορά τις δηλώσεις Γιούνκερ από το Βερολίνο για το θέμα της βίζας και αρνήθηκε να σχολιάσει, κατά την πάγια τακτική της Κομισιόν, τις προχθεσινές δηλώσεις Μποζκίρ από το Στρασβούργο που συνέδεαν το θέμα της βίζας με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν. Είναι σαφές πως το θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους δεν προχωρά, καθώς η Τουρκία αρνείται να υλοποιήσει όλα τα κριτήρια. Το αγκάθι συνεχίζει να είναι ο τρομονόμος στην Τουρκία που αποτελεί εργαλείο εναντίον των Κούρδων.

Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση της ροής κονδυλίων προς την Τουρκία ύψους ενός δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της συντονιστικής επιτροπής του μηχανισμού υποστήριξης προσφύγων στην Τουρκία, παρουσία κοινοτικών και Τούρκων αξιωματούχων, υπό τον Επίτροπο, Χρ.Στυλιανίδη.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, σε σχέση με τη χρηματοδότηση των προσφύγων στην Τουρκία, η επιτροπή κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, καθώς 200 εκατομμύρια έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους, εκ των οποίων 60 εκταμιεύθηκαν στις 19 Απριλίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή συμφώνησε στις βασικές προτεραιότητες στις οποίες ο μηχανισμός θα επικεντρωθεί στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα:

– Ανθρωπιστική Βοήθεια,
– Διαχείριση της μετανάστευσης,
– Εκπαίδευση,
– Υγεία,
– Υποδομές και
– Κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στα πορίσματα της αξιολόγησης των αναγκών που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες που ανέθεσε η Επιτροπή, η οποία θα παράσχει πολύτιμη καθοδήγηση για το μέλλον.

Η Επιτροπή προκαταβάλλει τη συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως τα λεγόμενα “ειδικά μέτρα”, για να επιταχυνθεί η εκταμίευση των κονδυλίων για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία.

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/313100/den-dinoun-viza-ston-tagip

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: