Στα 23 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα




Στα 23 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα απαιτηθεί για τις αποζημιώσεις για τη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, γράφει η τουρκική εφημερίδα “Μιλλιέτ”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι την έκθεση ετοίμασε αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ωστόσο, επισημαίνεται πως αυτό το ποσό μπορεί να μειωθεί έπειτα από τον εδαφικό διακανονισμό. Στην έκθεση αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της λύσης και ήδη έχει γίνει παρουσίασή της στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Με βάση την ίδια έκθεση, μετά τη λύση η τ/κ πλευρά θα αντιμετωπίσει ακόμη και τότε οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες ωστόσο θα ξεπεραστούν και οι Τ/κ θα φτάσουν σε καλύτερο επίπεδο.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, είχε πει ότι μεγάλο μέρος του ποσού της χρηματοδότησης θα δοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο ηγέτες έδωσαν το μήνυμα πως αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, η λύση θα είναι δύσκολη, όπως αναφέρεται από την εφημερίδα.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Βικτώρια Νούλαντ “προειδοποίησε την ε/κ πλευρά να μην κάνει νέες γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2016”, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία εθνικού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις αποζημιώσεις.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι “οι ΗΠΑ στηρίζουν και τη θέση της ε/κ πλευράς ότι χωρίς διαγραφή των χρεών των Τ/κ από την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει λύση”.

ΚΥΠΕ – Αννα Αντρέου – Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: