Σοβαρές διαφωνίες κυβέρνησης-δανειστών για τον”κόφτη”: Όχι Σόιμπλε στην πρόταση ΔΝΤ




Σοβαρές διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ζήτημα του δημοσιονομικού “κόφτη”, ενώ απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και στο θέμα του χρέους, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Όπως μεταδίδει η Σοφία Δήμτσα, κυβέρνηση και εταίροι έχουν συμφωνήσει μόνο στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται για τον “κόφτη”, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για ανάγκη καλύτερης τεχνικής επεξεργασίας της ρύθμισης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακύψει ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών σχετικά με την περιγραφή των κωδικών των δαπανών που θα “ψαλιδίζονται” και με τη σειρά με την οποία θα γίνονται οι περικοπές. Οι ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν το μεγαλύτερο μέρος της περικοπής των δαπανών να αφορά σε μισθούς και συντάξεις, θέση με την οποία εκφράζει τις ενστάσεις της η ελληνική κυβέρνηση, που επιθυμεί να δοθεί προτεραιότητα στις ελαστικές δαπάνες, αναφέρει το Mega.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, οι ευρωπαίοι εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα προσχέδιο που θα καθορίζει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα στο ζήτημα του χρέους. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας-πακέτο έως την 24η Μαΐου είναι “δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη”, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Σπινθουράκης.

Η στάση του Βερολίνου παραμένει σκληρή, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφανγκ Σόιμπλε να αντιδρά στις προτάσεις του ΔΝΤ περί σταδιακής αποπληρωμής από το 2040 μέχρι το 2060, των δανείων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Την ίδια ώρα, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών και για την εκταμίευση της δόσης που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την Παρασκευή ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η Αθήνα θα λάβει μία μεγάλη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ συν 4 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος εκφράζει την εκτίμηση πως το ποσό της εκταμίευσης δεν θα είναι τόσο μεγάλο.

Αντίδραση Σόιμπλε

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Επικαλούμενη πηγές από διαπραγματευτικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθούν σταδιακά, από το 2040 μέχρι το 2060, τα δάνεια συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους δανειστές της, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Με αυτόν τον τρόπο, φέρεται να εκτιμά το ΔΝΤ, η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους θα περιοριζόταν σταθερά σε ποσοστό κάτω του 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ταμείο προτείνει εναλλακτικά στους Ευρωπαίους να “παγώσουν” τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν να καλύψουν τη διαφορά, πληρώνοντας το απαραίτητο ποσό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι όποιες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων στη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2018.

H Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ συναντούν την αντίδραση της Γερμανίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται “πάγωμα” των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι “με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει” μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

“Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί”, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα από την αντιπαράθεση για το χρέος, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, “οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου”.

Προϋπόθεση παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του “αυτόματου κόφτη δαπανών” που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.

Σημειώνει, τέλος, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο πόνος του Τσακαλώτου προς τους βουλευτές…

Τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, επιχείρησε να περιγράψει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης προχώρησαν σε ένα ιδιότυπο “μασάζ” στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Ενδεικτικά, όπως μεταδίδει ο Χρήστος Τσιγουρής, στην προσπάθειά του να δώσει μία εικόνα των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι “όσοι από εσάς δεν έχετε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν ξέρετε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”.

Οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν εκτενώς την ΚΟ για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, αλλά και για τον δημοσιονομικό “κόφτη” και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, δεν φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση καταβάλει αγώνα δρόμου, ώστε αυτό να γίνει αργά σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο, ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή Κυριακή. Μάλιστα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ενταχθούν τελικά στο επίμαχο νομοθέτημα και οι διατάξεις που θα αφορούν στον δημοσιονομικό “κόφτη”.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στο επικείμενο Eurogroup έχοντας στις “βαλίτσες” του ψηφισμένα τα μέτρα.

http://mignatiou.com/2016/05/esiodoxoun-stis-vrixelles-gia-simmetochi-tou-dnt-stin-ouasigkton-kratoun-mikro-kalathi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: