Σκληρός εμφανίζεται τώρα ο Σουλτς έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα της βίζας




Με καθυστέρηση στην κύρωση της απελευθέρωσης της βίζα για τους κατόχους τουρκικού διαβατηρίου απειλεί ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως οι Βρυξέλλες θα πουν το τελικό «ναι» μόνο αφού τηρούνται οι όροι.

Η Τουρκία «σαφώς δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις» τονίζει ο Σουλτς, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο αυτό μπορεί να έχει γίνει μέχρι τον Ιούλιο. Σε συνέντευξή του στην γερμανική Deutschlandfunk, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέφερε ξεκάθαρα πως η συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζα «δεν μπορεί να κυρωθεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Μεταξύ των 72 προϋποθέσεων για την άρση της υποχρέωσης για βίζα βρίσκεται η αναδιαμόρφωση της αντιτρμοκρατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για συλλογή πληροφοριών. Ο Σουλτς εστίασε τις επιφυλάξεις του ειδικά σε αυτά τα δύο σημεία. Οι σχετικές αλλαγές, είπε ο Σουλτς, «έπρεπε να είχαν έρθει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μέχρι το τέλος Απριλίου και σήμερα έχουμε ήδη 11 Μαΐου».

«Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε ακόμη να τα καταφέρει η Τουρκία, προφανώς δεν θέλει να αλλάξει τουλάχιστον την αντιτρομοκρατική νομοθεσία» είπε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής. Όσον αφορά την σχετική σύσταση της Κομισιόν, ο Σουλτς εκτίμησε «ότι η Κομισιόν έκανε αυτό που είναι υποχρεωμένη να κάνει, και η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα».

«Η Κομισιόν είπε στην Τουρκία πως δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, αλλά επειδή εμείς έχουμε δεσμευτεί να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος ή τα μέσα Ιουλίου, στέλνουμε το πακέτο στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε ο Σουλτς.

«Δική μου δουλειά είναι να εξετάσω εάν τηρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή στην Ευρωβουλή, το έκανα και το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν πληρούνται» συνέχισε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: