Ψήφιση 18 προαπαιτούμενων, πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να κλείσει η αξιολόγηση




Ένα φιλόδοξο πακέτο παρεμβάσεων που περιλαμβάνει 18 προαπαιτούμενα καλείται να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

“Η συμφωνία είναι μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας αλλά υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποδοχής από το ΔΝΤ”, ανέφερε χαρακτηριστικώς ξεκαθαρίζοντας πως το ΔΝΤ βλέπει διαφορετικά τις μελλοντικές προβλέψεις για έσοδα και δαπάνες.

Αναφερόμενος στα βασικά προαπαιτούμενα εστίασε στις δημοσιονομικές εξοικονομήσεις από ασφαλιστικό και φορολογία, στην ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση, στη νομοθεσία για τη διαχείρηση και πώληση δανείων, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με απόσχιση ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

“Δεν έχουμε ακόμη πλήρη συμφωνία για το προαιρετικό μηχανισμό”, είπε και ξεκαθάρισε πως συμπεριλαμβάνεται και αυτός στα 18 προαπαιτούμενα.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν υποστήριξε πως τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία των δημοσιονομικών και το μακροοικονομικό σενάριο είναι αξιόπιστα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε “σκληρή” την παρέμβαση στο ασφαλιστικό και εστίασε στην ενοποίηση των ταμείων και στην άρση των αντικινήτρων προκειμένου να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Όπως ανέφερε η εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό θα είναι 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018 και 2,5% του ΑΕΠ έως το 2025.

Αναφερόμενος στο ανεξάρτητο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ανέφερε πως θα έχει τη μορφή εταιρείας συμμετοχών. Σε αυτή θα περιέλθουν τα στοιχεία ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ , χωρίς να καταργηθούν οι δύο φορείς. Ακόμη θα περιέλθουν ακίνητα του Δημοσίου που θα μεταφερθούν άμεσα, αλλά και δημόσιες εταιρείες. Το ανεξάρτητο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα εποπτεύεται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο.

Ο ίδιος προσδιόρισε στα 6 δις ευρώ τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί έως το 2018 από τις αποκρατικοποιήσεις.
“Κάποια περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν κάποια θα τεθούν υπό διαχείρηση”, είπε και προσέθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος εσόδων αναμένεται από τη διαχείρηση των ακινήτων του Δημοσίου.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναφέροντας πως βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Για τα βήματα που υπολείπονται είπε πως οι ελληνικές αρχές θα πρεπει να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα, αυτά θα επιβεβαιωθούν από τους θεσμούς, θα ακολουθήσει το Eurogroup και οι εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων και μετά η εκταμίευση των δόσεων.

Ο αξιωματούχος αποσαφήνισε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση για τις δόσεις και τις εκταμιεύσεις, προσθέτοντας πως το συνολικό ποσό θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα εκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

“Εάν αυτό γίνει τον Οκτώβριο τότε θα δοθεί δόση 6,7 δις ευρώ για τις πληρωμές χρέους και 4 δις ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών”, σημείωσε σχετικά.

Ειδικά για τη δεύτερη αξιολόγηση είπε πως ήδη έχουν προσδιοριστεί 43 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έως τον Οκτώβριο.

Για την άρση των capital controls είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμφωνία για το χρέος θα συμβάλουν σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος είπε πως η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% τα επόμενα χρόνια μοιάζει να είναι ρεαλιστική.

Ο κατάλογος των νέων έμμεσων φόρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του μνημονίου έχει ως εξής:

– Από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

– Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη και στο φυσικό αέριο.

– Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

– Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση υπολογισμού τις αγοραίες αξίες τους.

– Θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.

– Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

– Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

– Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

– Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% προκειμένου να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη.

– Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ).

Μισθολογικό Κόστος στο Δημόσιο

Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει πάγωμα των αυξήσεων λόγω βαθμολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016-2018.

Επιπλέον, εφεξής θα εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες προσλήψεων, ήτοι μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις το 2017, μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την επιστροφή της εγχώριας πίστωσης στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, θα ληφθούν μέτρα για να ανοίξει άμεσα η αγορά για την πώληση και την εξυπηρέτηση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που καλύπτονται από πρώτες κατοικίες.

Τέλος, προαπαιτούμενο αποτελεί και η επικείμενη υιοθέτηση του νόμου που θα εγκαθιδρύει το συμφωνημένο Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταφοράς στοιχείων ενεργητικού, ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων της πρώτης αξιολόγησης. Το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί ως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα λειτουργεί πλήρως ως το Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι το τελικό ασφαλιστικό

Το βράδυ της Πέμπτης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος ασφαλιστικός νόμος με πολλές από τις διατάξεις όπως η αύξηση της παρακράτησης φόρου, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, αλλά και η διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας, να τίθενται άμεσα σε εφαρμογή.

Εθνική σύνταξη: Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Χαμηλότερες συντάξεις θα παίρνουν όσοι φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ και καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από εδώ και στο εξής.

Επικουρικές συντάξεις: Η μείωση των επικουρικών συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάσει το 70%. Οι μειώσεις θα γίνουν μέσω του επαναϋπολογισμού με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%). Οι μειώσεις συνδυάζονται με αυξήσεις εισφορών.

Εφάπαξ: Σε περίπου 62.000 δικαιούχους θα μειωθεί κατά 12-15 % το εφάπαξ, ενώ στους δημοτικούς υπαλλήλους η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

ΕΚΑΣ: 120.000 συνταξιούχοι φέτος και 200.000 το 2017 χάνουν το επίδομα.

Συντάξεις ΟΓΑ: Οι αγρότες θα έχουν μία μακρά μεταβατική περίοδος μέχρι και το 2030 κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα.

Μέρισμα: προβλέπεται μείωση κατά 33%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει ακόμη και 50%.

Παρακράτηση φόρου: Το αφορολόγητο πέφτει στα 8.636 ευρώ για τους άγαμους και στα 9.545 για τους έγγαμους με ένα παιδί. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η μηνιαία παρακράτηση εισφορών κατά 0,5%. Η αυξημένη παρακράτηση θα υπολογιστεί αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2016 .

Τέλη κυκλοφορίας

Με τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ ενεργοποιείται η διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ενώ πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορέσουν να ανακτήσουν τις πινακίδες που είχαν καταθέσει καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υψηλά τέλη κυκλοφορίας.

Η διάταξη αναφέρει ότι:

– για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

– για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

– για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος σπεύσει μέσα στον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει τα 10/12 των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θανάσης Κουκάκης, http://www.cnn.gr/money/story/32032/sklira-ta-metra-gia-na-kleisei-i-axiologisi#ixzz48XHVNfJY

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: