Στην κόντρα Ερντογάν-Αναστασιάδη έχασε ο Πρόεδρος της Κύπρου: Ο “θυμός” που χάθηκε…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ποιος είδε τον Νίκο Αναστασιάδη και δεν τον φοβήθηκε, είπαν οι συνεργάτες του, όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από αυτό τον άχρωμο και άοσμο Έσπεν Άιντα, τον άνθρωπο του άβουλου Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο. Και ποια ήταν τα καθέκαστα; Ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με το αεροπλάνο που του έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, και ότι θα συμμετείχε στο σουλτανικό δείπνο του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας.

Αργότερα πληροφορήθηκε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είχε και συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, και το «γλυκό έδεσε» για τον Πρόεδρο της Κύπρου. Βέβαια, έξυπνος άνθρωπος είναι και ξέρει πως 2 και 2 κάνουν τέσσερα, όχι 22. Οπότε, εκείνη τη στιγμή της έκρηξης του, ο κ. Αναστασιάδης είχε αντιληφθεί ότι και οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είπαν ψέματα στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Αιμιλίου, και ο κ. Ακιντζί τον παραπλάνησε, διότι το κατοχικό καθεστώς είχε ανακοινώσει ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν είχε λάβει πρόσκληση για την Παγκόσμια Σύνοδο της Πόλης.

Ο Κύπριος ηγέτης κατάλαβε και κάτι άλλο: πως πίσω από το σκηνικό που του έστησαν, ήταν η μουσίτσα ο Άιντα, ο οποίος -και δεν δέχομαι διάψευση- στις συναντήσεις μαζί του δεν τον σέβεται, τον εκνευρίζει και τον ερεθίζει. Κακώς μέχρι σήμερα ανέχθηκε τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΟΗΕ, διότι από την πρώτη στιγμή δεν ήταν ανεξάρτητος παράγοντας, ως όφειλε, στις διαπραγματεύσεις. Και αυτή τη βασική λεπτομέρεια τη γνώριζε ο Πρόεδρος.

Καλώς ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε την πρόσκληση για το σουλτανικό δείπνο του κ. Ερντογάν, αλλά κακώς, πολύ κακώς, συμμετείχε στη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Γνώριζε πως πήγαινε στην καρδιά της κατοχικής δύναμης, και επίσης έπρεπε να είχε προβλέψει ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα άφηνε… απλήρωτη, την προσβολή της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στην Πόλη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν, ως παρανοϊκός άνθρωπος που είναι, σκέφθηκε ότι η επίσκεψη του Πρόεδρου της Κύπρου αποτελεί όντως προσβολή. Και αυτός είναι ο λόγος, που σχεδίασε –με τη σύμφωνη γνώμη δυστυχώς των ανθρώπων του Μπαν Κι Μουν– την παρουσία του κ. Ακιντζί στο δείπνο προς τιμήν των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη σύνοδο.

Το περιστατικό, που είναι εξαιρετικά σοβαρό, είχε προβληματίσει πολύ τον κ. Αναστασιάδη, και ήταν ελπίδα όλων των ανθρώπων στην Κύπρο, ότι η ορθή αντίδρασή του δεν θα εξαντλείτο με τον θυμό του. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Επρεπε να γνωρίζει πως δεν αρκεί η καλή του βούληση και διάθεση να συνομιλήσει με ειλικρίνεια για να επιλύσει το Κυπριακό. Οι απέναντί του, και ειδικά ο άνθρωπος που εμπιστεύθηκε, ο Μουσταφά Ακιντζί, να τον ταπεινώσουν επιδιώκουν και να του φορτώσουν δεύτερο και χειρότερο πολιτικό αμάρτημα, από την παθιασμένη υποστήριξη του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Παρά την επιστροφή του στο διάλογο, αφού του πέρασε ο …θυμός, έχω την εντύπωση –αν και με τον Πρόεδρο δεν είναι καθ’ όλα βέβαιος κανείς– ότι κάτι άλλαξε μέσα του στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτό που φαίνεται πως τον άλλαξε είναι ότι αντιλήφθηκε επιτέλους πως το παιγνίδι των συνομιλιών είναι σικέ. Αυτό που πρέπει να κατάλαβε είναι ότι οι πάγιες τουρκικές θέσεις είναι τσιμεντωμένες, και δεν αλλάζουν. Αυτές που αλλάζουν πάντα είναι οι ελληνικές θέσεις. Προσαρμόζονται στα μέτρα των Τούρκων για να φτάσουμε στο υποτιμητικό σημείο να κερδίζουν οι Τούρκοι στις διαπραγματεύσεις και να χάνουμε εμείς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευθύνεται για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φαντάζομαι πως περισσότερο «πόνεσε» η στάση των ανθρώπων του ΟΗΕ, αλλά δεν είναι πρωτάρης στο βρόμικο πολιτικό παιγνίδι. Έπρεπε να γνωρίζει, έπρεπε τουλάχιστον να υποψιάζεται. Αλλά μπήκε με τα… μπούνια στη διαπραγμάτευση για να κλείσει το Κυπριακό –και πιστεύω ότι ήταν αγαθές οι προθέσεις του– ενώ οι απέναντί του τον είχαν δεδομένο και έλεγαν πως είναι και του χεριού τους. Και αυτό, πάνω απ’ όλα, είναι ασέβεια στον θεσμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη.

Όταν ακούω τον Κύπριο Πρόεδρο και άλλους στην Κύπρο να μιλούν με φανατισμό για τη λύση του Κυπριακού, προβληματίζομαι και ανησυχώ. Διότι υπό τις σημερινές συνθήκες, λύση σημαίνει ικανοποίηση των όρων της Τουρκίας. Αυτό θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι οπαδοί της «όποιας λύσης»; Δεν το πιστεύω. Διότι εάν η απάντηση είναι θετική, τότε το νησί μας οδηγείται στην τουρκοποίηση… Τόσο απλά είναι τα πράγματα…

Να αλλάξουμε μυαλά πρέπει… Και να κοιτάξουμε μόνο το συμφέρον της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή, με τον Ερντογάν πανίσχυρο ηγέτη στην Τουρκία και τον Ακιντζί να την έχει δει… πρόεδρος και «ομφαλός» της Μεσογείου, η λύση είναι ουτοπία… Κακώς …ξεθύμανε ο κ. Αναστασιάδης και πολύ κακώς πράττει επιστρέφοντας στις συνομιλίες, και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως εγγύηση ότι θα τον σεβαστούν. Αντίθετα η δράση και η αντίδραση της Τουρκίας και του ΟΗΕ δείχνει ακριβώς το αντίθετο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι κάλπες χάρισαν την περασμένη Κυριακή χαρές και λύπη. Μεγάλη στεναχώρια αποτελεί η είσοδος των τσιρακιών της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Είναι μία μεγάλη ήττα για τη Δημοκρατία και την ευθύνη έχουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί. Χαρές αποτελούν οι απώλειες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Οι πολίτες ταύτισαν τη διαφθορά με τα δύο μεγάλα κόμματα και είχαν δίκιο. Είναι θετικό ότι όλα τα κόμματα που απορρίπτουν τη φιλοτουρκική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν εξέλθει δυνατά από τις κάλπες. Ελπίζω ότι θα καθήσουν όλοι οι πολιτικοί του χώρου γύρω από ένα τραπέζι και θα τα βρουν. Διαφορετικά θα είναι άξιοι της μοίρας τους και οι πολίτες θα τιμωρήσουν αυτούς την επόμενη φορά. Η ενότητα του λεγόμενου απορριπτικού μετώπου είναι απαίτηση των πολιτών και πρέπει να γίνει σεβαστή. Η διχόνοιά τους εξυπηρετεί μόνο τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου… Θα επανέλθω.

WWW.PHILENEWS.COMWWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: