Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί τον «Βαφτιστικό» στη Λυρική Σκηνή




Εβδομήντα χρόνια από την ένταξή του στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και 98 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση, στις 18 Ιουλίου του 1918, ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ίσως η πιο αγαπημένη ελληνική οπερέτα επιστρέφει στην ΕΛΣ, από τις 13 Μαΐου, για επτά παραστάσεις στο θέατρο «Ολύμπια».

Έκπληξη αποτελεί η ανάθεση της σκηνοθεσίας του Βαφτιστικού στον Σίμο Κακάλα. Ο πολύ ιδιαίτερος κόσμος που έχει δημιουργήσει στις προηγούμενες παραστάσεις του ο Κακάλας, όπως η Γκόλφω, το Λιωμένο Βούτυρο, η Ερωφίλλη, ο Ορέστης, προκαλεί το ενδιαφέρον να δούμε τη ματιά του πάνω σε μια οπερέτα και μάλιστα τον Βαφτιστικό.

Η απόσταση που χωρίζει τα μπουλούκια και τα καφενεία, από τα σαλόνια της Κηφισιάς του 1920, προβληματίζει τον σκηνοθέτη; «Μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, τους οποίους όμως συνδέει μια σχέση, όχι και τόσο μακρινή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σίμος Κακάλας. «Από την έρευνα μου στην Γκόλφω διαπίστωσα ότι τα μπουλούκια και οι περιφερειακοί θίασοι είχαν στο ρεπερτόριό τους οπερέτες. Πολλές φορές έπαιζαν πέρα από τα τραγούδια, τα οποία είναι εξαιρετικά και γραμμένα για να γίνουν επιτυχίες και την πρόζα. Αυτές τις κωμωδίες, τις ανέβαζαν διαφορετικά ωστόσο η σχέση είναι φανερή» σημειώνει. «Κι εδώ, στον Βαφτιστικό, έχουμε μια πολύ καλογραμμένη φάρσα. Είναι θαυμαστή η οικονομία του κειμένου, η ισορροπία του. Οι τύποι που διακωμωδεί ο Σακελλαρίδης. Πρόσωπα και πράγματα τόσο γνώριμα και οικεία, που έχεις την αίσθηση ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά μέσα στον χρόνο».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: