Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ στην Συρία: Ισραηλινή επιχείρηση με σημασία;




Ο κατά τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών υπεύθυνος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στο μέτωπο της Συρία, στρατιωτικός διοικητής Mustafa Badreddine σκοτώθηκε εντός της εβδομάδας, κατά τα φαινόμενα σε επιδρομή των Ισραηλινών στη χώρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ…

Όπως αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ανακοινώνοντας την απώλεια, ο δολοφονηθείς που ήταν 55 ετών και χαρακτηρίζεται από την οργάνωση ως «μεγάλος τζιχαντιστής ηγέτης» (σ.σ. δεν αντιλαμβάνονται ότι αποκαλώντας τον έτσι νομιμοποιούν έμμεσα την ενέργεια;), έλαβε μέρος «στις περισσότερες επιχειρήσεις της ισλαμικής αντίστασης από το 1982».

Ο θάνατός του σημειώθηκε την Τρίτη τη νύχτα σε επίθεση που είχε σαν στόχο βάση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Είχε αντικαταστήσει το 2008 τον διαβόητο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Imad Moghniyeh, του οποίου ήταν κουνιάδος, ο οποίος είχε επίσης «εξουδετερωθεί» κατά τη διάρκεια επιδρομής των Ισραηλινών.

Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να αναφέρει με ακρίβεια τη φύση της έκρηξης που προκάλεσε την απώλεια του διοικητή της, εάν δηλαδή προκλήθηκε από πυρά πυροβολικού ή από αεροπορική επιδρομή (η δεύτερη εκδοχή φαντάζει πιο πιθανή).

Ο Badreddine ήταν στην κυριολεξία «βίος και πολιτεία», αφού εμπλεκόταν σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί το 1983 για τις οποίες είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο. Δραπέτευσε από τη φυλακή όπου κρατούνταν κατά τη διάρκεια της εισβολής του Σαντάμ Χουσεΐν στη χώρα το 1991… Προφανώς είχε επιβιώσει καθώς το Κουβέιτ έτρεμε μην προκαλέσει την οργή της Τεχεράνης απέναντι στον Κόλπο…

Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί και για τον θάνατο του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Ραφίκ Αλ Χαρίρι, στο ειδικό δικαστήριο που είχε στηθεί το 2005 με την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες… Ήρθε όμως και «η δική του ώρα» να χάσει τη ζωή του με τον ίδιο βίαιο τρόπο που αφαιρούσε ζωές άλλων, στο μεσανατολικό θέατρο του παραλόγου.

Επιστρέφοντας στην είδηση και τις δυνητικές της επιπτώσεις, από τη στιγμή που επρόκειτο για το κέντρο επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στη Συρία, η επίθεση λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις από μια «απλή» ενέργεια εξουδετέρωσης ενός ηγετικού στρατιωτικού στελέχους του αντιπάλου και επηρεάζει ευρύτερα την εξέλιξη του συριακού εμφυλίου.

Επίσης, συνεπεία του προηγουμένου, πρόκειται για μια ενέργεια που θα μπορούσε κανείς να εικάσει με ασφάλεια ότι έχει ικανοποιήσει την Άγκυρα, με αποτέλεσμα να έχει τη δυναμική να διευκολύνει τις διεξαγόμενες συζητήσεις για την αποκατάσταση – μερική έστω – των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία.

Η ισραηλινή πλευρά, κατά πάγια τακτική, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, αφήνοντας ανοικτά και τα δυο ενδεχόμενα και να εμπλέκεται και να μην έχει σχέση…

http://www.defence-point.gr/news/?p=152065

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: