Ο Κασουλίδης έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του δήλωσε ο Νικόλας: Η απάντηση του υπουργού




Είναι προφανές ότι μπροστά στην παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθεί, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, απευθύνοντας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το ερώτημα εάν υιοθετεί τις “διχαστικές δηλώσεις” του Υπουργού του.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση της Κοινωνικής Συμφωνίας του ΔΗΚΟ με τους πολίτες, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “στο νέο ξέσπασμά του, ο κ. Κασουλίδης μου επιτέθηκε με τη ψευδή κατηγορία πως `δεν θέλω λύση`.Θεωρώ αυτή τη δήλωση ύβρη”.

Εξέφρασε θλίψη “γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας επιμένει να διχάζει το λαό, χωρίζοντας τους Ε/κ σε εκείνους `που θέλουν` και εκείνους `που δεν θέλουν λύση`.  Και όλα αυτά σε συνέχεια του γνωστού αφηγήματος πως `η Τουρκία θέλει λύση, αλλά οι Ε/κ είναι το πρόβλημα` που επαναλαμβάνουν όλοι όσοι επιδιώκουν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν”.

“Είναι πραγματικά τραγικό και επικίνδυνο”, πρόσθεσε, “το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αποενοχοποιεί την Τουρκία με κάθε ευκαιρία, αλλά και το γεγονός ότι πλέον προσβάλλει και συκοφαντεί όσους Ελληνοκύπριους πολιτικούς και πολίτες διαφωνούν μαζί του”.

Όπως είπε, “δεν περιμένω να κρίνει σωστά και αντικειμενικά ένας πολιτικός: Που δήλωσε ότι προτιμά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου επειδή τον βολεύει, που δήλωσε ότι το θέμα των εποίκων έχει επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις, που το 2004 απειλούσε τους Ελληνοκύπριους ότι θα έρθει η μικρασιατική καταστροφή αν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν και που διαψεύδεται από τον ίδιο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο μέρα παρά μέρα”.

“Περιμένω όμως ότι σύντομα ο κ. Κασουλίδης θα αρχίσει να συμπεριφέρεται με περισσότερη σοβαρότητα. Και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθεί με τα καθήκοντά του και θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, που πλέον υιοθετείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, συμπλήρωσε.

Τέλος, συνέχισε, “είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω ευθέως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη:Υιοθετεί τις διχαστικές δηλώσεις του Υπουργού του, κ. Κασουλίδη, ο οποίος με τη γνωστή επιπολαιότητα που τον χαρακτηρίζει, μοιράζει συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς; Ποια είναι επιτέλους η θέση της Κυβέρνησης για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες; Συμφωνεί ή διαφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αν διαφωνούν, τι σκοπεύουν να κάνουν για να αποτρέψουν την εφαρμογή της;”

“Αυτά οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση και όχι να της φταίει η αντιπολίτευση για την αποτυχία της δικής της πολιτικής”, είπε.

Κοινωνική Συμφωνία ΔΗΚΟ “Η Κύπρος Μπροστά”

Για την Κοινωνική Συμφωνία του ΔΗΚΟ με τους πολίτες, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “στο ΔΗΚΟ λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υποσχόμαστε μόνο όσα μπορούν να υλοποιηθούν. Δεσμευόμαστε μόνο για όσα μπορούν να γίνουν πράξη”.

“Για εμάς, η προεκλογική περίοδος δεν είναι κάτι διαφορετικό. Δεν λέμε μεγάλα λόγια. Δεν δίνουμε απραγματοποίητες υποσχέσεις. Δεν δεσμευόμαστε χωρίς αντίκρισμα. Παρουσιάζουμε τις βασικές μας προτάσεις για την Κύπρο και τη ζωή μας. Για να πάρουμε την Κύπρο Μπροστά”, όπως είπε.

“Προτάσεις μελετημένες, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες. Που διασφαλίζουν τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που στόχο έχουν να αποκαταστήσουν αδικίες και αρνητικές συνέπειες της κρίσης και να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη”, πρόσθεσε.

“Είμαστε σίγουροι”, συνέχισε, “για τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής τους. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, δεν παρουσιάζουμε στους πολίτες ένα απλό έντυπο. Παρουσιάζουμε μία Συμφωνία.
Την Κοινωνική Συμφωνία που προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα, σε κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο”.

“Μια Συμφωνία”, κατέληξε, “ με συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν και να ανατρέψουν την αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας”.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η σύγκρουση σε ψηλούς τόνους μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, συντηρήθηκε και σήμερα με τους δύο να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα στον «Φιλελεύθερο» στις 10 Μαΐου 2015 σε σχέση με συνέντευξη του ΥΠΕΞ σε τουρκικό ΜΜΕ, υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου εάν θα επιθυμούσε μια μέρα να ταξιδεύσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είχε απαντήσει πως θα τον βόλευε να πετά από εκεί για τις Βρυξέλλες.

Κι αυτό χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ να διαφαίνεται στη δήλωση του κ. Κασουλίδη εάν εννοούσε σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση εφαρμογής κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών που κατηγόρησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως έναν από τους πολιτικούς στην Κύπρο που δεν θέλει λύση του Κυπριακού.

Σε παρέμβασή του επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «είναι πρακτική του κ. Παπαδόπουλου να στήνει σενάρια σε ανακρίβειες και στρεβλώσεις».

Διερωτήθηκε τι σχέση μπορεί να έχει το θέμα της απόφασης της Κομισιόν για θεώρηση διαβατηρίων για Τούρκους υπηκόους με την απάντηση που είχε δώσει σε Τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος τον ρώτησε αν θα επιθυμούσε μια μέρα να ταξιδεύσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Διαβάζοντας το κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης που έδωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο ο κ. Κασουλίδης είπε πως η ερώτηση δεν αφορούσε χρησιμοποίηση από μέρους του, του αεροδρομίου Τύμπου σε περίπτωση λειτουργίας του μέσω ΜΟΕ, αλλά σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

«Η απάντηση που έδωσα», σημείωσε, «ήταν ότι υποφέρω πολύ επειδή μία φορά τον μήνα απαιτείται να ταξιδεύω για τις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «επιθυμώ να έρθει μια μέρα που θα έχουμε λύση του Κυπριακού για να μπορώ να ταξιδεύω από την Τύμπου που είναι πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή».

Αναφορικά με την απόφαση της Κομισιόν να ανάψει το πράσινο φως στη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πήρε απόφαση να ψηφίσει υπέρ, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία έχει ένα λόγο παραπάνω για το θέμα αυτό, από τη στιγμή που η Τουρκία κάνει εποικισμό στην Κύπρο.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολιτικοί και ένας από αυτούς είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος που δεν θέλουν λύση του Κυπριακού. Αυτό, το στηρίζω στο γεγονός ότι λύση πρέπει να γίνεται αμοιβαία αποδεκτή αλλά αυτά που ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει δεν μπρορούν να γίνουν αποδεκτά από τα δύο μέρη».

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητά το ΔΗΚΟ

Νωρίτερα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για αμηχανία και σύγχυση. Όπως ανέφερε με την απόφαση της Κομισιόν είναι ορατός ο κίνδυνος, 80 εκατομμύρια Τούρκοι να διακινούνται στην Κύπρο, εάν καταργηθεί η βίζα για Τούρκους πολίτες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν συμφωνεί με την απόφαση της Κομισιόν, με την οποία είπε, οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στην Κύπρο, ενώ οι κύπριοι πολίτες δεν θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα τους.

«Δυστυχώς» είπε, «βρισκόμαστε σε αμυντική διάταξη», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έριξε την μπάλα στην κερκίδα και προσεύχεται ότι θα μας σώσουν άλλες χώρες».

Ο Ν.Παπαδόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ επικίνδυνη. «Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πως θα αποτρέψει τις εν λόγω επικίνδυνες εξελίξεις», ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: