Η επόμενη μέρα στην Τουρκία: Ικανοποίηση Ερντογάν για το “αναίμακτο” διαζύγιο




Η επίσημη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΑΚΡ στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο του κόμματος στις 22 Μαϊου ήταν ότι “ήταν δική του απόφαση. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Αυτός το πρότεινε αυτό. Αυτός είπε ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία”.

Ο αρθρογράφος της Χουριέτ και γνώστης του ΑΚΡ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει σήμερα ότι η ομιλία Νταβούτογλου χθες κρίθηκε θετική από το Λευκό παλάτι και ο κύκλος του Προέδρου Ερντογάν εκτιμά πως θα υπάρξει μια ομαλή διαδοχή. Σημειώνει ότι χθες ο Ερντογάν είχε πρόγευμα με κάποιους Βουλευτές του ΑΚΡ προς αξιολόγηση της κατάστασης. Η συνάντηση αυτή έγινε χθες πριν τη συνεδρία της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ και τις ανακοινώσεις Νταβούτογλου.

Ο Σελβί σημειώνει ότι όσοι συναντήθηκαν με τον Ερντογάν του μετέφεραν πως ο Πρόεδρος είναι πολύ ήρεμος και στην αξιολόγηση της κατάστασης που έκανε με τον Πρωθυπουργό χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικό λεκτικό. Γράφει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του ΑΚΡ και τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να ετοιμασθεί από τώρα για τις εκλογές του 2019, γεγονός που εκλαμβάνεται από τον αρθρογράφο ότι στόχος του Ερντογάν είναι οι Βουλευτικές του 2019 και έβαλε στοπ στις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές.

Ο Σελβί, επικαλούμενος πληροφορίες, γράφει ότι υποψήφιοι είναι τα τρία Β: Μπιναλί Γιλντιρίμ (υπουργός μεταφορών), Μπεκίρ Μποζντάγ (υπουργός δικαιοσύνης), Μπεράτ Αλμπαϊράκ (υπουργός ενέργειας). Επικαλούμενος δε αναφορά που φέρεται να έκανε ο Ερντογάν στους συνομιλητές για τη δική του συνεργασία με τους Σεζέρ και Γκιουλ, ο γνωστός αρθρογράφος υπογραμμίζει τη φόρμουλα “δυνατός Πρόεδρος, ταιριαστός, αρμονικός Πρωθυπουργός”.

Την ίδια ώρα τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα και το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, μιλούσαν για πραξικόπημα του Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η παραίτηση Νταβούτογλου δεν είναι εσωτερικό ζήτημα του ΑΚΡ αλλά “όλοι οι υποστηρικτές της Δημοκρατίας θα πρέπει να αντισταθούν σε αυτό το προεδρικό πραξικόπημα”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στη γενέτειρά του, την πόλη Κόνια (Ικόνιο) της Τουρκίας, βρίσκεται σήμερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου όπου τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου με σημαίες, πανό με το πρόσωπό του και συνθήματα όπως “Στάσου όρθιος, μην σκύψεις, η Κόνια είναι μαζί σου”.

Ο ίδιος χαιρέτισε τον κόσμο και αντάλλαξε χειραψίες μαζί του, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο δρόμο προς το τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής, λέγοντας μόνο “Σας ευχαριστώ, καλό προσκύνημα. Ο Αλλάχ να μην βλάψει τη χώρα μας”.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ΕΕ αναμένει συνεργασία από κάθε τουρκική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και τις βίζες. “Δουλέψαμε μαζί καλά με την κυβέρνηση, η συμφωνία των προσφύγων ήταν μια πρωτοβουλία που πρότεινε η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Νταβούτογλου”, ανέφερε.

Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρόσθεσε, χρειάζεται συνέχεια, σε τεχνικά θέματα αλλά και στην προθυμία της Άγκυρας να εκπληρώσει τα κριτήρια. “Αυτό προσδοκούμε από κάθε μεταγενέστερη κυβέρνηση”, σημείωσε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: