Η Ελλάδα παραμένει ασθενής που χάνει αίμα: Τι σημαίνει η ελάφρυνση του χρέους




Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup  ο Frank Gill αναλυτής της S&P λέει ότι η Ελλάδα παραμένει ασθενής που χάνει αίμα, αλλά η δόση των 10 δισ. θα προσφέρει κάποια ρευστότητα στην οικονομία.

Επίσης, ο Simon Derrick, στρατηγικός αναλυτής της ΒΝΥ Mellon επισημαίνει το ρόλο που θα παίξουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές στη Βόρεια Ευρώπη.  [Greece Has Some Work to do, Says Lagarde]

— Η Ελλάδα θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 226 εκ. ετησίως από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η απόφαση  του Eurogroup να άρει τα όρια στα επιτόκια  που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα οδηγήσει σε ετήσιο όφελος 226 εκ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. To Eurogroup δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των δύο άλλων βραχυπρόθεσμων μέτρων δηλαδή τη χαλάρωση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων του EFSF και τη διαφοροποίηση της στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια για την Ελλάδα. (Greece to Save at Least ~EU226m/Yr From Short-Term Debt Measures).

Ως γνωστόν, η  επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde, δήλωσε πως θέλει η Ελλάδα να λάβει τη βοήθεια του Ταμείου. Το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις στη  G7 στην Ιαπωνία, ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι “κανείς δεν επιθυμούσε να έχει συζητήσεις για Grexit την ίδια στιγμή που θα συζητούσαμε για ένα ενδεχόμενο Brexit, και το καταφέραμε”, είπε και τόνισε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο ωστόσο έχει ακόμα δουλειά να κάνει.

“Αργότερα θα επανέλθουμε με έκθεση μας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα  συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους για την εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να είναι το ελληνικό χρέος  βιώσιμο”, σημείωσε. “Θέλουμε σταθερές και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις και έχουμε τη ανάγκη ενός βιώσιμου χρέους”, είπε. Η κ.Lagarde εξέφρασε την ικανοποίηση της που το ζήτημα είναι τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων και πρόσθεσε ότι “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους επί τη βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους.”Θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τον τρόπο που θα συμβάλλουμε στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ο τρόπος εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η επάρκεια των τρέχοντων στοιχείων του χρέους, τόνισε. (IMF’s Lagarde Says Wants Greece to Receive Financing).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: