Η ΕΔΕΚ στα πέτρινα χρόνια: Το κόμμα, οι συγκυρίες και το χαμένο όραμα




Του Κώστα Βενιζέλου

Δεν είναι καινούργιο για την ΕΔΕΚ τα χαμηλά ποσοστά σε εκλογές. Το πικρό ποτήριο των χαμηλών πτήσεων σε εκλογικές αναμετρήσεις το γεύτηκε το κόμμα πολλές φορές στο παρελθόν.

Αυτές οι εκλογές είχαν πολλές ιδιαιτερότητες, που δεν μπορούν ασφαλώς να αγνοηθούν. Ιδιαιτερότητες που δεν αφορούν κατά ανάγκη τους πολίτες. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν κι άλλα κόμματα, που υιοθετούν την ίδια ρητορική με την ΕΔΕΚ, κυρίως στο Κυπριακό, ήταν ένα στοιχείο που επηρέασε τα ποσοστά. Επίσης, τα εσωτερικά προβλήματα ( παραίτηση Ομήρου, αντίδραση Νικολαΐδη για κάθοδο Σιζόπουλου στη Λεμεσό κ.ά), άφησαν τα αποτυπώματά τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της ΕΔΕΚ πρέπει να τύχει πολιτικής ανάγνωσης.  Το ποσοστό που εξασφάλισε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του κόμματος να αξιοποιήσει συγκυρίες που θα ενίσχυσαν την δύναμη του. Σε μια χώρα με οικονομική κρίση, που εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης, εφάρμοσε Μνημόνιο, σκληρά οικονομικά μέτρα, κόμμα το οποίο κινείται στο σοσιαλιστικό χώρο, θα έπρεπε με τη δράση και τις πολιτικές του να εξασφαλίσει στήριξη από τους πολίτες.

Το γεγονός ότι ενώ επί  διακυβέρνησης Χριστόφια, η χώρα εισήλθε σε τροχιά Μνημονίου, η ΕΔΕΚ δεν διεκδίκησε το ρόλο της αντιπολίτευσης με άξονα την κοινωνική πολιτική. Κι  αυτό το πλήρωσε. Που ήταν το κόμμα όταν η χώρα συρόταν στο Μνημόνιο; Ψήφιζε μαζί με τους υπόλοιπους μνημονιακά νομοσχέδια. Ουσιαστικά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τις αδυναμίες του τότε κυβερνώντος κόμματος, εκφράζοντας μια πολιτική από τα αριστερά. Αυτό το ρόλο δεν τον διεκδίκησε ούτε και επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Η στάση αυτή δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι το κόμμα θέτει σε δεύτερη μοίρα το πεδίο των κοινωνικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σύγχυσης που υπάρχει αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρεί ένα κόμμα αυτών των πολιτικών και ιδεολογικών χαρακτηριστικών.

Τι είναι, τελικά, η ΕΔΕΚ; Ένα κόμμα με μόνο θέμα στην ατζέντα του το Κυπριακό; Είναι ένα κόμμα που κινείται στο χώρο της αριστεράς ή δέχεται αγόγγυστα την χωροταξική τοποθέτηση ότι ανήκει σε συνονθύλευμα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου; Τα ερωτήματα αυτά, που είναι διαχρονικά,  προκύπτουν από τα όσα παρακολουθούμε από τις δράσεις του κόμματος.

Το πρόβλημα στην ΕΔΕΚ δεν αφορά μια περιστασιακή μείωση των ποσοστών, αλλά την συνεχιζόμενη πτώση της δύναμης( στις ευρωεκλογές 6,5% μαζί με τους Οικολόγους). Το πρόβλημα είναι πολιτικό και έχει να κάνει με τις πολιτικές και προτεραιότητες που θέτει. Το Κυπριακό παραμένει το πρώτο θέμα, κι αυτό είναι διαχρονικά από την εποχή του Γιατρού. Το εθνικό θέμα, όμως, συνδέεται και με τα κοινωνικά ζητήματα. Όταν αναζητήσουν αναλύσεις του ιδρυτή τους, θα ανακαλύψουν κι αυτή τη διάσταση, όπως και τα χαρακτηριστικά του κόμματος.

Η συγκυρία για την ΕΔΕΚ είναι δύσκολη. Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα υπάρχει και η επιλογή που θα είναι μοιραία για τη συνέχεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: