Επιστρέφουν τα δικαιώματα, πλην “Αφροδίτης”, του Οικοπέδου 12 οι Noble, Delek και BG




Στην Κυπριακή Δημοκρατία επιστρέφουν οι Noble, Delek και BG στις 23 Μαΐου, τα δικαιώματα για ολόκληρο το υπόλοιπο του τεμαχίου «12» πλην του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που είχαν λάβει πριν το τέλος του 2008 είχαν τριετή ισχύ, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα δύο φορές. Αυτά ασκήθηκαν και λήγουν στις 23 Μαΐου. Ούτε το συμβόλαιο με την Δημοκρατία, αλλά ούτε και η Νομοθεσία επιτρέπουν περαιτέρω επέκταση μετά την λήξη των επτά ετών.

Για το «Αφροδίτη» που έχει ήδη ανακηρυχθεί με βάση όλες τις διαδικασίες ως εμπορεύσιμο κοίτασμα, τα δικαιώματα των Noble – Delek – BG διατηρούνται και όπως είναι γνωστό πρόσφατα υποβλήθηκε και το αναθεωρημένο μετά την ένταξη της BG στην κοινοπραξία, σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, που βρίσκεται υπό εξέταση από την αρμόδια κυβερνητική ομάδα και το Υπουργείο Ενέργειας για να εγκριθεί ή να διαμορφωθεί.

Η Noble και η κοινοπραξία της οποίας ηγείται, στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, θα έπρεπε πριν το τέλος του 2015 να είχε προχωρήσει σε τρίτη γεώτρηση εντός του τεμαχίου «12», κάτι που δεν έγινε και για τον λόγο αυτό το κράτος εκποίησε εγγυητική που είχε κατατεθεί ως εγγύηση για την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος.

Στο μεταξύ, για το υπόλοιπο τμήμα του τεμαχίου «12», πέραν της έκτασης που καταλαμβάνει το κοίτασμα «Αφροδίτη», έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον οι μεγάλες εταιρείες που έχουν καλή γνώση της περιοχής -μεταξύ των οποίων οι ENI, Total κ.τ.λ.- οι οποίες με βάση τα νέα δεδομένα με την ανακάλυψη του «Ζορ», βλέπουν σημαντικές πιθανότητες για κοιτάσματα στην περιοχή του «12» που αποδεσμεύεται και μπορεί να ενταχθεί σε έναν επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων.

Πέτρος Θεοχαρίδης, http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/312846/epistrefoun-to-oikopedo-12-plin-tou-afroditi

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: