Το τέλος της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο στην ελάφρυνση αφήνουν να εννοηθεί οι δανειστές




Κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι:

“Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής”.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση στο πνεύμα της συμφωνίας της Συνόδου της 12ης και 13ης Ιουλίου 2015. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Ερωτηθείσα για το εάν οι επικεφαλής των θεσμών έφυγαν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα και για το εάν αυτά θα καθοριστούν σε επικείμενο Eurogroup η κ. Αντρέεβα αρκέσθηκε να αναφερθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν είναι της άποψης πως όλα τα στοιχεία για τα ελληνικά στατιστικά είναι σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα.

«Αν όμως, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών, παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση η επιλογή, τότε θα την εξετάσουμε σοβαρά», είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λεγόμενα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Γκαουλτιέρι: ανεύθυνη η καθυστέρηση της αξιολόγησης, ακατανόητη η στάση του ΔΝΤ

Ακατανόητη είναι η στάση του ΔΝΤ για τον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού μνημονίου εκ μέρους του ΕΚ, Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι, ο οποίος αναμένει Εurogroup τις επόμενες ημέρες και χαρακτηρίζει την καθυστέρηση ανεύθυνη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς για το ποια ήταν η αίσθησή του μετά τη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα που τελείωσε πριν λίγο με τη συμμετοχή του κ Μοσκοβισί, ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απάντησε:

“Η αίσθηση μου είναι ότι η θετική κατάληξη της αξιολόγησης είναι πιθανή, είναι αναγκαία – θα ήταν ανεύθυνο να μην ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δειλή συμφωνία μεταξύ όλων των θεσμών για το πρώτο πακέτο των μέτρων. Και για τα επιπλέον απρόβλεπτα ζητούμενα από το ΔΝΤ, υπάρχει μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία σε γενικές γραμμές είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup. Έτσι πιστεύω ότι οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν με βάση αυτή την πρόταση για να φτάσουμε σε μια συμφωνία, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπ` όψιν μας επίσης τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat (για την Ελλάδα) τα οποία ήταν πολύ πιο θετικά από τις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτά θα έπρεπε να οδηγούν μακριά από τη νομοθέτηση επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων εκ των προτέρων, διότι αυτό δεν θα ήταν λογικό και αναγκαίο, κατά τη γνώμη μου”.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε επιπλέον μέτρα, επιπλέον μηχανισμούς, όταν τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της, δήλωσε πως “αυτό είναι δύσκολο για μένα να το καταλάβω, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι θα πρέπει να καθοριστούν εναλλακτικές μέθοδοι για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων. Νομίζω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια να ορίσει ένα μηχανισμό και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση και όχι την ιδέα του να νομοθετεί εκ των προτέρων μεμονωμένα ειδικά μέτρα λιτότητας”.

Τέλος, κληθείς να προσδιορίσει το πότε θα κλείσει η συμφωνία με τη Ελλάδα, σημείωσε ότι “είναι απαραίτητο να υπάρξει μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Αναμένω να συγκληθεί to Eurogroup, αν όχι την Πέμπτη, τις επόμενες ημέρες, δεν μπορούμε να περιμένουμε εβδομάδες, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη κρίση. Θα ήταν πραγματικά ανεύθυνο για το χρέος. Καλώ όλα τα θεσμικά όργανα να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αναλάβουν ηγετικές πρωτοβουλίες σε αυτή τη θεμελιώδη στιγμή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”.

http://mignatiou.com/2016/04/to-eurogroup-tha-lavi-tin-apofasi-gia-ta-efedrika-metra-dilose-evropeos-axiomatouchos/

http://mignatiou.com/2016/04/stirixi-ntragki-se-ellada-i-ellada-echi-efarmosi-polles-metarrithmisis-lei/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: