Τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες ο Ακιντζί: Θέτει απίστευτες αξιώσεις για ΑΟΖ, αποζημιώσεις




Του Γιώργου Πετράκη

Τορπίλη στις συνομιλίες για το κυπριακό ρίχνει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς όχι μόνο υπαγορεύει την διακοπή κάθε είδους δραστηριότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ζητά ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο ως αποζημίωση για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες ώστε να παραμείνουν σε αυτές οι καταπατητές τουρκοκύπριοι και έποικοι.

Σε συνέντευξη του στο AP που δημοσιεύουν και οι New York Times ο Ακιντζί δηλώνει ότι το κόστος της Λύσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο έχει υπολογισθεί καθώς πάρα το ότι διάφορες «θεραπείες», όπως η ανταλλαγή περιουσιών θα διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα της περιουσίας θα γίνει σεβαστό, η προτιμότερη μέθοδος θα είναι η καταβολή αποζημιώσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι θα κατέχουν την περισσότερη περιουσία στον Βορρά και θα παραμείνουν και αριθμητική πλειοψηφία εκεί.

Με λίγα λόγια ο Ακιντζί (και η Τουρκία) απαιτεί το κόστος της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και της υφαρπαγής των ελληνοκυπριακών περιουσιών ,να πληρωθεί για δεύτερη φορά και πάλι από τους Ελληνοκύπριους ,καθώς φυσικά τα οφέλη από το φυσικό αέριο ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ακιντζί επαναφέρει τις γνωστές θέσεις του για τα ενεργειακά καθώς επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας, ενώ προειδοποίησε ότι οι «μονομερείς έρευνες των Ελληνοκυπρίων θα αναζωπυρώσουν τις εντάσεις» και δηλώνει ότι «δεν υπήρχε βιασύνη για τον τρίτο γύρο αδιεοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ».

Σε μια έμμεση απειλή μάλιστα ο Ακιντζί δηλώνει ότι το 2014 οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ οδήγησαν στην διακοπή των συνομιλιών, με την Τουρκία όπως είναι γνωστό να παρεμβαίνει και λειτουργώντας “πειρατικά” να στέλνει το Barbaros για έρευνες εντος της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι η επανέναρξη των συνομιλιών την Άνοιξη του 2015 κατέστη δυνατή μετα την ταυτόχρονη διακοπή των κυπριακών ερευνών και την αποχώρηση του Barbaros.

Ο κατοχικός ηγέτης υποστηρίζει ότι όχι μόνο πρέπει το φυσικό αέριο της περιοχής να κατευθυνθεί προς την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ,άλλα ότι πρέπει η Κύπρος να διασυνδεθεί και με ηλεκτρικό καλώδιο με την Τουρκιά, ώστε εκτός από «διάδρομο ενεργείας να έχουμε και διάδρομο ειρήνης», ένας διάδρομος φυσικά που απλώς θα μεγαλώσει την απόλυτη και πλήρη εξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία.

Οι απαιτήσεις αυτές του κ. Ακιντζι στρέφονται και εναντίον των Τριμερών Συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και αμφισβητούν και την προσπάθεια της χώρας μας για να έχει ενεργό ρόλο στην εξαγωγή των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: