Συνομιλίες σε νέα δεδομένα: Αναστασιάδης και Ακιντζί στη σκιά των εξελίξεων στα κατεχόμενα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΝΕΑ συνάντηση θα πραγματοποιήσουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση θα γίνει στη σκιά των εξελίξεων στα κατεχόμενα, μετά τη συγκρότηση νέας ψευδοκυβέρνησης και της επιμονής της Άγκυρας να επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, εάν η τουρκική πλευρά προχωρήσει στην υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας-ψευδοκράτους ( 2016-2018) και παραχωρηθούν νέες «υπηκοότητες» σε εποίκους, τότε η εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα.

Όπως συναφώς σημειώνεται, η εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στα κατεχόμενα καθώς και νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Οι συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών στη βάση και των όσων συμφώνησαν Αναστασιάδης και Ακιντζϊ είναι η επιβεβαίωση των εκατέρωθεν θέσεων. Επιχειρείται, δηλαδή, να επιβεβαιώσουν τα όσα θεωρούνται συναντιλήψεις ή και συγκλίσεις.  Οι δυο διαπραγματευτές επιχειρούν να επιφέρουν οριζόντια συνοχή. Δηλαδή,  να μην εντοπίζονται αντιφατικές θέσεις στα έγγραφα. Κοντολογίς, να καταγράφονται σε έγγραφα θέσεις που συγκρούονται με κάποιες που βρίσκονται σε άλλα έγγραφα. Αυτό χρειάζεται συνεχής επιβεβαίωση θέσεων, είναι όμως σαφές πως αυτό έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα.

Όπως έγγραψε χθες ο «Φ», στις τελευταίες συναντήσεις τους, οι δυο διαπραγματευτές επιχειρούν να συντάξουν ένα κοινό έγγραφο με τις εκατέρωθεν θέσεις στο περιουσιακό. Το έγγραφο είναι περισσότερο καταγραφής παρά ουσίας. Κι αυτό γιατί στα θέματα που αγγίζουν την ουσία του περιουσιακού παραμένουν οι διαφωνίες.

Η σημερινή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο χώρο του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας, στην περιοχή που ελέγχου τα Ηνωμένα Έθνη, θα παραστεί και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που αναμένεται στο νησί. Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, την ίδια ώρα οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί και Ανδρέας Μαυρογιάννης συνεχίζουν τις εντατικές συζητήσεις. Συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα.

  • Στην Κύπρο αναμένεται απόψε η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ για επαφές. Η κ. Νούλαντ αναμένεται πως αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Χάρη Γεωργιάδη και Γιώργο Λακκοτρύπη. Θα μεταβεί, επίσης, στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: