Ομήρου: “Η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς κατά της Κύπρου”




Καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει τους οποιουσδήποτε τουρκικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου και να συνδράμει στην υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, την τελευταία με την παρούσα της σύνθεση.

Στην αναφορά του για την επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, την Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2004, ο κ. Ομήρου είπε πως η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, δώδεκα χρόνια μετά, και οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διάγουμε σήμερα, επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Επεσήμανε πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε την άρνηση του λαού μας σε λύση του Κυπριακού, αλλά εξέφραζε την επιθυμία του για λύση που να εδράζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση μισού σχεδίου αιώνα από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα την 21η Απριλίου του 1967, ο κ. Ομήρου είπε πως ο ελληνικός λαός στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας αντιστάθηκε σθεναρά στις φυλακίσεις, στους βασανισμούς, στις εξορίες και στις αποτρόπαιες δολοφονίες.

“Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, που προμήνυε την πτώση της χούντας οκτώ μήνες μετά. Ένα τέλος στο οποίο οδήγησε η προδοσία της Κύπρου, του τραγικότερου θύματος της χούντας των Αθηνών. Τα δεινά που προκάλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 εξακολουθεί να τα βιώνει η πατρίδα μας και ο λαός της. Σ’ αυτά ήρθαν να προστεθούν και η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον, συνθέτοντας ένα ακόμη πιο τραγικό σκηνικό”, ανέφερε.

“Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να διαφυλάξουμε τόσο τη δημοκρατία, όσο και την κοινωνική και οικονομική προκοπή του λαού μας, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας”, σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στην Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού `Εθνους, στις 24 Απριλίου, την οποία η Βουλή έχει καθιερώσει ομόφωνα, ο κ. Ομήρου είπε πως “η σφαγή ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους αιμοσταγείς Νεοτούρκους, με στόχο την εξόντωση του αρμενικού έθνους, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της βαναυσότητας και της θηριωδίας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να προκαλεί ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο απλώς για βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων”.

“Δυστυχώς, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, η διεθνής κοινότητα δεν προέβη ακόμη σε καθολική αναγνώριση και καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας. Καταδικάζουμε για πολλοστή φορά την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς το φίλο αρμενικό λαό”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια οι βουλευτές τήρησαν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και των θυμάτων της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: