Ο Οίκος Fitch αξιολογεί θετικά την κυπριακή οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο




Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου στο `B+` με θετική προοπτική.

Σύμφωνα με τον Fitch, η Κύπρος διανύει μια σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή μετά την κρίση στον τραπεζικό τομέα το 2013 και το πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Προσθέτει ότι η πρόωρη έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής το Μάρτιο του 2016 αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την πρόοδο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο σημειώνει πως ένας αριθμός παραγόντων επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου. Σε αυτούς συγκαταλέγει το χρέος της γενικής κυβέρνησης που βρισκόταν το 2015 κοντά στο 109%, μειώνοντας τη δυνατότητα απορρόφησης εγχώριων ή εξωτερικών σοκ, και την «εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα», με περιουσιακά στοιχεία τετραπλάσια του ΑΕΠ που, «υπονομεύει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

«Η αδύναμη εξωτερική θέση της χώρας συνεπάγεται ότι μεσοπρόθεσμα ενδεχομένως να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική εξισορρόπηση», σύμφωνα με τον Fitch.

Η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας πως το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,6% το 2015, μετά από τρία χρόνια ύφεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη σωρευτική απώλεια 11% της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2014.

Ο Fitch προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 2% ετησίως για τα έτη 2016-17, με τη στήριξη της κατανάλωσης που επωφελούνται από τη μείωση της ανεργίας, καθώς και της βελτίωσης στους τομείς του τουρισμού και των επενδύσεων.

Ο οίκος σημειώνει πως οι τράπεζες παραμένουν αδύναμες και αποτελούν συνεχή κίνδυνο για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

«Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα», ωστόσο, αναφέρει ο Fitch, περίπου το 30% των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2014 παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι το τέλος του 2015.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο Fitch προβλέπει πλεονάσματα 0,2% και 1% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017, αντίστοιχα, «αντικατοπτρίζοντας μια ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική που υποστηρίζεται από την οικονομική ανάκαμψη».

Προβλέπει ακόμα ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει κάτω από το 100% μέχρι το 2017.

Ο Fitch αναφέρει επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάνοντας αναφορά στην πώληση του λιμανιού της Λεμεσού και στο καζίνο. Ωστόσο, προσθέτει, μια σειρά από νομοσχέδια αναμένεται να συζητηθούν στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η βελτιωμένη οικονομία και η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να μειώσει τον επείγοντα χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων, συμπληρώνει.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται ακόμα και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και όπως σημειώνει «η πιθανότητα επιτυχίας και οι όροι μιας πιθανής συμφωνίας παραμένουν αβέβαιοι», ενώ προσθέτει πως μια συμφωνία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές σε μακροπρόθεσμη βάση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: