Ντροπή για Ευρώπη τα επεισόδια στην Ειδομένη, είπε ο Τσίπρας: Κατηγορώ για Σκόπια




Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι ν προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.

Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA:
Χαώδης είναι για μία ακόμη ημέρα η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς η δράση των αλληλέγγυων παραμένει ανεξέλεγκτη και οι ελληνικές αρχές φοβούνται νέα επεισόδια όπως αυτά της Κυριακής, που προκάλεσαν και διπλωματική ένταση με τα Σκόπια.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του MEGA Κλέλια Κλουντζού, πρόσφυγες και μετανάστες προγραμματίζουν για αύριο το πρωί νέα συγκέντρωση μπροστά στον φράχτη, ενώ κυκλοφορούν και πάλι φήμες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν σε 2-3 μέρες, χωρίς αυτή τη φορά να διακινείται κάποιο φυλλάδιο.

Η ατμόσφαιρα παραμένει εκρηκτική με τις εντάσεις μεταξύ των προσφύγων να είναι σχεδόν καθημερινές. Νωρίτερα, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ Κούρδων και Αφγανών με λοστούς και πετροπόλεμο. Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο ξέσπασε γιατί οι Αφγανοί δεν θέλουν τους Κούρδους επειδή όπως λένε δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται για τα κλειστά σύνορα.

Το πρωί, διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν με κλούβες φραγμό και προσπαθούσαν χωρίς την χρήση βίας να απωθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ήθελαν να ρίξουν τον φράχτη με μια πλατφόρμα. ζωντανο φωνες.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, πρόσφυγες λογομάχησαν πολλές φορές με τις δυνάμεις των Σκοπίων από την άλλη μεριά του φράκτη.

Οι πιο ψύχραιμοι, πάντως, κρατώντας την ελληνική και την γερμανική σημαία συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον φράχτη και ζήτησαν γι’ ακόμη μια φορά ν’ ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

“Αλωνίζουν” οι αλληλέγγυοι – Ελέγχους ξεκίνησε η αστυνομία

Την ίδια ώρα αλληλέγγυοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν στον καταυλισμό και να ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες. Για πρώτη φορά, μετά από δύο μήνες, η ελληνική αστυνομία ξεκίνησε από το πρωί ελέγχους σε Ι.Χ. και ημιφορτηγά για αλληλέγγυους.

Όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο MEGA, η εντολή που έχει δοθεί είναι να δημιουργηθούν μικρές ομάδες αστυνομικών και να καταγράφουν κάθε αλλοδαπό που κινείται στην περιοχή -να ερευνούν δηλαδή εάν εκκρεμούν σε βάρος τους διωκτικά έγγραφα και καταδικαστικές αποφάσεις.

Τους ρωτούν ακόμη από ποιο σημείο μπήκαν στη χώρα, ποιος ο ρόλος τους στην περιοχή, αν χρησιμοποιούν και ποια αυτοκίνητα, αλλά και πόσο διάστημα θα παραμείνουν στην Ειδομένη.

Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας παραδέχθηκε τη δράση ξένων αλληλέγγυων στην Ειδομένη.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χθεσινά επεισόδια αποτελούν μία διπλή πρόκληση. Πρόκληση σε ότι αφορά το γεγονός ότι παρακινήθηκαν από μέρος ορισμένων ‘αλληλέγγυων εθελοντών, εκπροσώπων ΜΚΟ’ και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών ξένης ιθαγένειας συνελήφθησαν κιόλας στην απέναντι πλευρά, στην πλευρά των Σκοπίων – και μάλιστα από ότι μαθαίνω διαμένουν στην Γευγελή και πηγαινοέρχονται, δεν μένουν σε ελληνικό έδαφος”, είπε χαρακτηριστικά.

Το MEGA αποκάλυψε την Κυριακή ότι δήθεν αλληλέγγυοι μένουν στη Γευγελή, καθώς δεν βρίσκουν ξενοδοχεία στο Πολύκαστρο, και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη για να ξεσηκώσουν τους μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή δραστηριοποιούντα 35 ΜΚΟ, εκ των οποίων οι 16 βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

“Είναι κάποιοι που βγήκαν εδώ, ΜΚΟ, σαν τα μανιτάρια παντού. Δεν ξέρουμε το ποιόν τους και γι΄αυτό λέω και φωνάζω τις τελευταίες μέρες. ‘Αφήστε επιτέλους την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της’ “, δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.

Ανάβει “φωτιές” η “εισβολή” των Σκοπιανών αστυνομικών

Παρά τα πλάνα και τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες, η κυβέρνηση επιμένει πως οι Σκοπιανοί δεν μπήκαν στο ελληνικό έδαφος, με τον φράχτη να είναι αρκετά μέτρα από τα σύνορα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι τα όσα διαδραματίστηκαν χθες έγιναν σε σκοπιανό και όχι ελληνικό έδαφος.

Στις εικόνες, ωστόσο, φαίνεται καθαρά μια από τις λεγόμενες πυραμίδες, που οριοθετούν τα πραγματικά σύνορα τα οποία βρίσκονται περίπου στα δύο μέτρα μετά το φράχτη, με τους συνοριοφύλακες του γειτονικού κράτους να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη νοητή αυτή γραμμή.

Ερωτήματα προκαλεί και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου για το προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση, ότι το κράτος ήταν παρόν και ότι η ελληνική αστυνομία απέτρεψε με τη στάση της χειρότερα επεισόδια.

Η κάμερα του MEGA, πάντως, την ώρα που η συνοριογραμμή είχε “πάρει φωτιά”, κατέγραφε ομάδα Ελλήνων αστυνομικών, στους οποίους έχει ανατεθεί η διακριτική προστασία των συνόρων, να στέκονται αδρανείς, μακριά από τα επεισόδια.

Για αδιανόητη και απαράδεκτη αντίδραση από την πλευρά των Σκοπίων έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

“Όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες, όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάρη χθες εδώ στην Ελλάδα, με συμπεριφορές αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε βεβαίως από εκεί και πέρα στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: