Κοτταρίδης: Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν ταυτίζεται με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου




Ο συνάδελφος δημοσιογράφος του ΑΝΤΕΝΝΑ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, έκανε παρέμβαση με ανάρτηση στο Facebook για την γνωστή απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Είναι σημαντικά αυτά που λέει, όπως πάντα χωρίς φόβο αλλά με πάθος:

Παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο όπως εξελίσσεται μετά τις ποινές που επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διακρίνω απόπειρα ταύτισης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Ως μέλος του πρώτου και δημοσιογράφος εδώ και 16 χρόνια αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω δύο πράγματα:

Πρώτον, σύμφωνα με τα άρθρα 18,19 και 20 του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ είναι σαφές ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο λειτουργεί ανεξάρτητα από το ΔΣ και το τελευταίο δεσμεύεται απολύτως από την υποχρέωση υλοποίησης των αποφάσεων του πρώτου, όταν τελεσιδικήσουν, όποιες και αν είναι αυτές.

Δεύτερον, υπενθυμίζεται ότι τα μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων προκύπτουν από ξεχωριστή εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου ορίζονται με την ψήφο των μελών της Ενωσης και μόνο. Ουδεμία αρμοδιότητα έχει επ’ αυτού το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατόπιν αυτών αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω το τμήμα του προοιμίου του καταστατικού της Ενωσης το οποίο με εκφράζει απόλυτα και το οποίο μεταξύ άλλων τονίζει πως τα μέλη της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους «στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας» και «στην αναζήτηση της αλήθειας και τον σεβασμό της ιερότητας των γεγονότων και της ελευθερίας των σχολίων».

Συνεπώς οι πρόσφατες αποφάσεις δεν πιστεύω πως συνάδουν με τις ιδρυτικές και καταστατικές αρχές της Ενωσης Συντακτών και πάντως σίγουρα όχι με τις προσωπικές μου θέσεις για το τί σημαίνει δημοσιογραφία.

Εξάλλου και οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ δεν ειναι ανεξέλεγκτες. Αξιολογούνται απο την κοινή γνώμη, την δημοσιογραφική οικογένεια και ενίοτε απο την δικαιοσύνη. Περιττό να πω πως αυτή θα ήταν η θέση μου αν ανάλογες ποινές είχαν επιβληθεί σε συναδέρφους που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.

ΔΚ

http://mignatiou.com/2016/04/pia-ine-i-esiea-pou-tha-chorisi-tous-dimosiografous-se-patriotes-ke-prodotes/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: