‘Η Τουρκία κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον των προσφύγων’ γράφει το EUobserver




“Η Τουρκία κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον των προσφύγων την ίδια ώρα που ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις” σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver, το οποίο αναφέρεται στις κατηγορίες που εξαπολύουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εναντίον της Τουρκίας, εξαιτίας της αντιμετώπισης των Σύρων προσφύγων, και στις έντονες αμφιβολίες που διατυπώνονται για το κατά πόσο αυτή αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, υποστηρίζουν οι ΜΚΟ, η Τουρκία χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των Σύριων που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα για να αιτηθούν ασύλου, ενώ επαναπροωθεί με τη βία άλλους πρόσφυγες στην εμπόλεμη ζώνη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν σκοτώσει 16 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών ανηλίκων, που προσπάθησαν να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα, ενώ ο διευθυντής της οργάνωσης, Rami Abdurrahman, σχολιάζει ότι «η Τουρκία παίζει πολύ καλά το παιχνίδι, αφού σκοτώνει παιδιά στα σύνορα και έπειτα λαμβάνει 3 δις ευρώ από την Ευρώπη» και υπογραμμίζει την ανάγκη άσκησης πίεσης από τη μεριά της ΕΕ για να σταματήσει η συγκεκριμένη πρακτική.

Η Διεθνής Αμνηστία με τη σειρά της, συνεχίζει το δημοσίευμα, επίσης κατηγορεί την Τουρκία, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, για επαναπροωθήσεις αιτούντων ασύλου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές καθυστερούν την καταγραφή των προσφύγων στις νοτιοανατολικές περιοχές, εκθέτοντας έτσι μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στον κίνδυνο απέλασης. Ο John Dalhuisen, διευθυντής της Οργάνωσης για τον τομέα της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, σημειώνει μάλιστα ότι «στην απόγνωσή τους να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εσκεμμένα αγνοήσει το απλούστατο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες και μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής», συμπληρώνοντας ότι «οι μεγάλης κλίμακας επιστροφές Σύρων προσφύγων αναδεικνύουν τις μοιραίες παραλείψεις στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία για να εφαρμοστεί θα πρέπει να παραβλεφθεί παντελώς το Διεθνές Δίκαιο».

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε από τη μεριά του στον EUobserver ότι οι κατηγορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου δεν τεκμηριώνονται και χαρακτήρισε εξωφρενικές τις δηλώσεις του Abdurrahman. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, δήλωσε στο Reuters ότι οι πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας είναι αναληθείς. Η Κομισιόν από την πλευρά της, σημειώνει το δημοσίευμα, έκανε γνωστό ότι είναι ενήμερη για την έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου, χωρίς, ωστόσο, όπως υποστήριξε, να έχουν επιβεβαιωθεί οι συγκεκριμένες πληροφορίες.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: