Η λύση πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη δηλώνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον κ. Αιντα και τους συνεργάτες τους. . Φωτογραφία αρχείου. Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Το κύριο ζήτημα είναι να έχουμε μια λύση που από μόνη της να είναι οικονομικά βιώσιμη, που να δημιουργήσει ανάπτυξη και πλούτο, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος έγινε το μεσημέρι δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Άιντε ανέφερε πως είναι περισσότερα τα χρήματα που θα υπάρξουν από μια οικονομικά βιώσιμη λύση από αυτά που θα επενδυθούν προκειμένου να εφαρμοστεί η λύση.

“Έτσι ενώ εργαζόμαστε επί της οικονομικής στήριξης, όταν μιλούμε για τις οικονομικές πτυχές της λύσης, το κύριο θέμα είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο, λειτουργικό, ομόσπονδο κράτος, που να μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος για περισσότερη ανάπτυξη από ό,τι συμβαίνει σήμερα, είτε στη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στο βόρειο τμήμα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή της Διεθνούς Τράπεζας στην όλη διαδικασία, ο Άιντε είπε πως είναι “ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το επίπεδο και την ποιότητα της υποστήριξης που οι ηγέτες λαμβάνουν, μέσω μας, από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εργάζονται σκληρά, εργάζονται αφοσιωμένα, και αυτό έχει προσφέρει σε όλους, εννοώ στους ηγέτες και σε εμένα, μια ισχυρή βάση για να θέσουμε την οικονομική πτυχή της λύσης στις συνομιλίες”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτοί οι οργανισμοί είναι έτοιμοι να πληρώσουν για τη λύση, ο Άιντε είπε πως “πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για κάτι άλλο από το λεγόμενο κόστος της λύσης. Γιατί εργαζόμαστε πάνω στην οικονομική στήριξη, και κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έχω μιλήσει με την Βοηθό Υφυπουργό των ΗΠΑ κ. Νούλαντ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου”, προσθέτοντας πως “εργαζόμαστε συνεχώς πάνω στο θέμα αυτό”.

Ο Άιντε ανέφερε πως “ενώ εργαζόμαστε επί της οικονομικής στήριξης, όταν μιλούμε για τις οικονομικές πτυχές της λύσης, το κύριο θέμα είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο, λειτουργικό, ομόσπονδο κράτος, που να μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος για περισσότερη ανάπτυξη από ότι συμβαίνει σήμερα, είτε στη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στο βόρειο τμήμα”.

Πρόσθεσε πως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ απασχολούνται κυρίως με αυτό και εξετάζουν και τα θέματα της διευθέτησης του περιουσιακού, σημειώνοντας πως “σε αυτό το μέτωπο η δυναμική είναι αρκετά καλή”.

Ο Άιντε χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πολύ καλή και παραγωγική και συμφώνησε με την εκτίμηση των δυο ηγετών ότι η συνάντησή τους την Τρίτη ήταν πολύ εποικοδομητική.

Ανέφερε πως η διαδικασία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και γίνεται σκληρή δουλειά προκειμένου οι πολλές, όπως είπε, συναντιλήψεις που υπήρξαν κατά τους τελευταίους μήνες να μετατραπούν σε συγκλίσεις. Η διαδικασία προχωρεί στην ορθή κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Είπε πως “οι ηγέτες επιδεικνύουν μια ισχυρή προσωπική αφοσίωση σε αυτό”, και πως αυτό που συζητά τώρα μεταξύ των συναντήσεων της Τρίτης και της ερχόμενης Δευτέρας, είναι “πώς συνεχίζουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το καλό μομέντουμ που είχαμε την Τρίτη”.

Επίσης σημείωσε πως “αντίθετα με αυτό που κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως σκέφτονταν, δεν υπάρχει επιβράδυνση στη διαδικασία”. Ανέφερε πως δεν υπάρχει αλλαγή στην αποφασιστικότητα των δυο ηγετών “και εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν πιο πολλές συγκλίσεις, ώστε να ετοιμαστούμε για ένα μετέπειτα στάδιο, κατά το οποίο τα τελικά θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν”. Πρόσθεσε πως εργάζονται βασικά ακόμη πάνω στα τέσσερα γνωστά κεφάλαια.

Κληθείς να δηλώσει σε ποια πρόσωπα αναφέρεται όταν λέει πως αυτά φαίνεται να σκέφτηκαν πως υπάρχει επιβράδυνση στη διαδικασία, είπε πως αναφέρεται στην αίσθηση που έλαβε από σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ότι υπήρξε στασιμότητα στη διαδικασία.

Ανέφερε πως θεωρεί πως όλοι θα ήθελαν να πουν περισσότερα για το τί έχουν κάνει και για το τί έχει επιτευχθεί αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Σημείωσε πως οι ηγέτες είναι αυτοί που θα εξηγήσουν το όλο πακέτο, εάν και όταν υπάρξει αυτό. “Ο ρόλος μου δεν είναι να πω περισσότερο από αυτά που θέλουν οι ηγέτες, αλλά θέλω επίσης ξανά να υπογραμμίσω πως όταν τα πράγματα είναι αλληλένδετα είναι δύσκολο να πάρεις ένα κομμάτι και να το εξηγήσεις ανεξάρτητα από τα άλλα θέματα”, ανέφερε.

Μαρία Κονιώτου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal