Η δραματική έκκληση του Λιου: Να μην έχουμε κρίση όπως αυτή του περασμένου Ιουλίου




Δραματική “έκκληση” τόσο στην Αθήνα όσο και στους θεσμούς, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το δράμα του περσινού καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα κινδύνευσε με έξοδο από την ευρωζώνη, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και παράγοντες που ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα, μετέδωσε το Μέγκα.

Ο κ. Τζακ Λιού, τόνισε πως δεν θα πρέπει η Ελλάδα και η Ευρώπη να επιστρέψουν στην κρίση του Ιουλίου και συνέστησε στη χώρα μας: πήρατε τα δύσκολα μέτρα, τώρα είναι τα δυσκολότερα, αλλά πρέπει να ολοκληρώσετε την προσπάθεια, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Μέγκα στην Ουάσιγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε τόσο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, επαφές που επίσης ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Στο “τραπέζι” έπεσαν όλα τα μεγάλα θέματα, δηλαδή η αξιολόγηση, οι μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε πολλά παράπονα στον κ. Τσακαλώτο για τις πολιτικές επιθέσεις που δέχεται το Ταμείο από τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους. δεν συζήτησαν το θέμα της υποκλοπής της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου, ενώ συμφώνησαν να επιστρέψουν οι θεσμοί στη Αθήνα με στόχο την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. “Να τελειώσουμε γρήγορα, αλλά σωστά”, φέρεται να είπε η κ. Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πάντως, το ΔΝΤ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκε στην Ελλάδα η πρόσφατη συνέντευξη του Πολ Τόμσεν. Όπως επισημαίνουν, ο κ. Τόμσεν δεν υπερασπίστηκε τη λήψη νέων μέτρων, αλλά εξήγησε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στον οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι, η χώρα θα πρέπει να υποστεί νέα μέτρα λιτότητας, κάτι με το οποίο διαφωνεί το Ταμείο.

Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, ιδιαίτερα την Αθήνα, είναι το βαρύ κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με Γερμανούς δημοσιογράφους, που επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συζητάει ενδεχόμενο ελάφρυνσής του.

Το Βερολίνο, όπως μετέδωσε ο συνάδελφος Γιώργος Παππούς, θέλει ταυτόχρονα τρία πράγματα: να υπάρξει συμφωνία, να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος και να μην λάβουν οι Ευρωπαίοι μέτρα για το χρέος, στην παρούσα φάση.

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν όμως ότι, προκειμένου να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να πιεστεί να πάρει περισσότερα μέτρα και να μην λάβει όσα προσδοκά για το χρέος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: