Γαλλία και Γερμανία αισιοδοξούν για την Ελλάδα, επιθυμούν την παραμονή ΔΝΤ στο Πρόγραμμα




Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν χθες στην Ουάσινγκτον την αισιοδοξία τους για την Ελλάδα, αφήνοντας να διαφανεί η πιθανότητα μιας προσεχούς συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσινγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετείχε επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, κι όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν και οι δύο στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», επιχειρηματολόγησε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκδήλωσε σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη του Ταμείου σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε χθες πως θεωρεί ότι θα υπάρξει «μια συμφωνία πολύ σύντομα». «Θεωρώ ότι ο στόχος, η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) ως το (ορθόδοξο) Πάσχα (την 1η Μαΐου) είναι εφικτός», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: