Εκτός σοσιαλιστικής ομάδας το κόμμα του Σλοβάκου πρωθυπουργού…λόγω Μόσχας




«Ντροπιασμένο» από τα ισλαμοφοβικά σχόλια του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα εξετάσει την Παρασκευή (9 Οκτωβρίου) την πιθανότητα αναστολής της συμμετοχής του κόμματος SMER του Ρόμπερτ Φίτσο.

Ακόμη και ως πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), Σεργκέι Στανίσεφ ήταν του κόμματος μαύρο πρόβατο του κόμματος. Αλλά φλερτ του με την ακροδεξιά κόμμα της Βουλγαρίας επίθεση προκάλεσε λιγότερο από μια αναστάτωση από την πρόσφατη καταιγίδα για να χτυπήσει το PES. Ακόμη και ως πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο Σεργκέι Στανίσεφ ήταν το μαύρο πρόβατο του κόμματος, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Αλλά το φλερτ του με την ακροδεξιά της Βουλγαρίας προκάλεσε λιγότερη αναστάτωση από την στάση της Σλοβακίας στην προσφυγική κρίση. Η ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος θα συνεδριάσει την Παρασκευή (9 Οκτωβρίου) για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον Φίτσο, τον Σλοβάκο πρωθυπουργό. Αναστολή σε εκκρεμότητα Η απόφαση για το αν θα αναστείλει η συμμετοχή του κόμματος του Ρόμπερτ Φίτσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ληφθεί από τους εκπροσώπους όλων των συνδεδεμένων εθνικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος.

Στην καρδιά του προβλήματος είναι η άρνηση της Σλοβακίας να δεχτεί τους πρόσφυγες, και η απόφασή της να στείλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σχέδιο αναδιανομής των προσφύγων που βρίσκονται κολλημένοι στην Ιταλία και την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα απείλησε να αποκλείσει το SMER του Φίτσο, εάν ο Σλοβάκος ηγέτης δεν αποσύρει την προσφυγή του από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Ωστόσο, ο Φίτσο πιστεύει ότι η ψήφος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο αναδιανομής των προσφύγων θα πρέπει να περάσει με απόλυτη και όχι με ειδική πλειοψηφία. «Δεδομένου ότι η Σλοβακία είναι μια χώρα όπου η Καθολική Εκκλησία κυριαρχεί, ακολουθούμενη από τη Λουθηρανική Εκκλησία, δεν μπορούμε να ανεχθούμε την εισροή 300 έως 400.000 μουσουλμάνων μεταναστών οι οποίοι θα αρχίσουν να χτίζουν τζαμιά σε όλη τη χώρα», ήταν μεταξύ άλλων μια από τις προκλητικές δηλώσεις του Σλοβάκου.

Η ρωσική επιρροή Εξίσου ανησυχητική για το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η σχέση Ρόμπετ Φίτσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός υπήρξε επικριτής της στάσης της ΕΕ όσον αφορά στη Ρωσία, κυρίως στη θέση του σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, αλλά τώρα και για τον πόλεμο στη Συρία. «Πώς περιμένετε να λυθεί αυτή τη σύγκρουση, αν συνεχίσουμε να στείλνουμε όπλα;» ρώτησε σοσιαλιστές ευρωβουλευτές αυτή την εβδομάδα.

Αυτή η ερώτηση ήταν σαφώς ένα ισχυρό κτύπημα κατά της Γαλλίας, η οποία εξακολουθεί να παρέχει όπλα για να βοηθήσει τους αντάρτες της Συρίας που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Σημειώνεται ότι το σχόλιο του Σλοβάκου έγινε αφού η Ρωσία ξεκίνησε βομβιστική εκστρατεία υπέρ του Άσαντ. Παρά τον μεγάλο εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στο ΕΣΚ, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός θα τεθεί μόνο «υπό επιτήρηση». “Αλλά αν συνεχίσει με τη νομική προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ, θα κοπεί χαλαρά», είπε μια πηγή στην EurActiv.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: